Делото срещу Здравко Дечкин, който извърши грабеж, придружен с убийство на бизнес дамата Виолета Балабанова продължава. Нападението стана преди повече от 13 години, като Дечкин бе осъден на 16 години затвор с първоначален строг режим. През декември 2021 година, мярката му  за неотклонение от задържане под стража бе изменена в домашен арест.

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода, Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Нападателят връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколко пъти с нож в корема. Откраднати са 760 лева. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата пред входа на кооперацията, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. След смъртта на Балабанова всички имоти са разпродадени, а Георги Балабанов умира при катастрофа с мотор на Слънчев бряг.  

Обвиненият в убийството на пловдивската милионерка Балабанова застава пред съдаЗдравко Дечкин се сдоби официално с обвинение

В днешното заседание в Апелативен съд – Пловдив бе призована свидетелката Андреана Петрова, която в далечната 2009 година е живеела с покойния наследник на фамилията Георги Блабанов. Петрова е била първата, на която е съобщено за инцидента.

 „Ние с Георги живеехме на съпружески начала от септември 2009 година. Около 10 месеца общо бяхме заедно. Живеехме в къщата му. Доколкото знам беше негова. Майка му живееше на същата улица в съседна сграда. Преди да се разделим, аз не работих.Прекарвахме времето си заедно. По принцип излизаше , но се връщаше много бързо, може би по час беше навън, но не е отсъствал по цяла нощ.

Аз не познавах майка му лично, въпреки че живееше до нас. В деня на нападението, човек от улицата, звънна на вратата ни и ми съобщи, че Балабанова е нападната, а аз се обадих на Георги да дойде веднага, защото нещо се е случило с майка му и не е добре. А той реагира много бързо и почти веднага дойде. Аз останах на двора и чувах тълпата, която се беше насъбрала около къщата й. В същия ден знаех,че тя и Георги са били на ресторант.  Докато майка му беше в болницата не сме се разделяли и не съм отсъствала от жилището, а подробности не ми е разказвал- само знаех , че е нападната от крадец и е наръгана. Не питах, защото виждах, че страда много и го преживяваше доста тежко", разказа Петрова.  

Андреана разказа и за отношенията му с издирвания свидетел Тони Михайлов. Тя твърди, че той и другият свидетел Стоян Капитанов са му били най-близките хора. Той е контактувал само с тях и са посещавали къщата, в която Андреана и Балабанов са живеели. Те са излизали заедно, но след смъртта на Георги, Андреана не е виждала и имала контакт със свидетеля Тони Михайлов. Относно обвиняемия Дечкин, тя категорично отрече да го познава.

"Знаех, че Георги има брат, но той не идваше много при нас и си говореха само извън къщатата. Те имаха лоши отношения, аз поне така го виждах, а Георги не говореше, той се затваряше в себе си и дори и да съм била любопитна, не питах нищо. Дори от финансите си ме държеше доста настрана и не знаех с какво разполага и с какво се занимава. Знаех, че имат някакви халета, които даваха под наем с майка му, но нищо повече не знаех. Когато стана инцидента с майка му, се усещаше спад в финансовите му възможности, не знам дали от нея са идвали парите, но със сигурност усетих, че има проблем", добави още дамата.

Андреана заяви, че се е разделила с Балабанов, защото "разбрала, че не е човекът за нея и сложила край на любовните им отношения".

„Моя беше инициативата , той не го прие. Причината е ,че ме  манипулираше , обсебваше ме , ревнуваше ме и това не се издържаше”. С това приключи разказът на Андреана Петрова.

Ключовият свидетел на обвинението - Тони Михайлов отново не присъстваше на делото. Той все още не е открит на адреса си и е обявен за национално издирване. Михайлов не се яви и на множество  дела. Вещото лице Ценков присъстваше на заседанието, като представи изисканите справки от мобилния оператор А1. 

Убиецът на богатата вдовица Виолета Балабанова иска разпит на полицейски шефЗдравко Дечкин е осъден на 16 години затвор, обжалва

Защитата на Дечкин обаче поиска да се изяснят някои неща по тях, защото отново имаше неясноти.Така според магистратите, делото не е изяснено и се отлага за след месец, като  на следващото заседание ще бъдат изслушани справките от А1 .