Продължава делото срещу Здравко Дечкин, който извърши грабеж, придружен с убийство на бизнес дамата Виолета Балабанова преди повече от 13 години.  

Първоначално той беше осъден на 16 години затвор с първоначален строг режим. През декември 2021 година, мярката му  за неотклонение от задържане под стража бе изменена в домашен арест. Има поставена и гривна за проследяване и забрана да напуска страната. 

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Нападателят връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколко пъти с нож в корема. Откраднати са 760 лева. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата пред входа на кооперацията, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената.  

На днешното заседание в Апелативен съд – Пловдив, ключовият свидетел на обвинението - Тони Михайлов отново не присъстваше на делото. Той все още не е открит на адреса си и е обявен за национално издирване. Михайлов не се яви и на предишните дела, както и преди това пред Окръжен съд. Вещото лице Ценков присъстваше на заседанието, като представи изисканите справки от мобилния оператор А1. 

Защитата на Дечкин обаче поиска да се изяснят някои неща по тях. Също така адвокатите внесоха искане към Апелативния съд за призоваване на още двама свидетели, които според справката многократно са провеждали разговори с покойния свидетел Балабанов преди и след инцидента случил се с майка му. Един от призованите свидетели по информация е сегашният началник на 4-то РУ Сивлин Бабаджанов. 

Така според магистратите, делото не е изяснено и на следващото заседание ще бъдат изслушани справките от А1 , както ще бъдат призовани изисканите свидетели от адвокатите на Дечкин.  

Следващото заседание е насрочено за средата на месец април.