Около десет са постъпилите в МВР сигнала за нередности около местните избори в Пловдив. Това съобщи зам.-директорът на ОД на МВР комисар Димитър Събчев. В момента те са на фаза проверка, като голяма част от сигналите са подадени от граждани. 

Нередностите са свързани по един или друг начин с продаване на гласове, увреждане на предизборни материали, съмнителни лица в различни района на града и съмнения за неистински подписи. Още един сигнал е подаден от един от кандидатите, който се е оплакал, че една от националните телевизии не му е предоставила ефирно време.

Едно бързо производство е започнато от Икономическа полиция. Касае се за сигнал от гражданин, който се съмнява в неистински поставен негов подпис в доклад за провеждане на изборите.

„ Има сигнали свързани с купуването на гласове. При тях обаче няма конкретика, а само догадки. Дадени лица са чули и се съмняват в нещо, забелязали са непознати лица няколко дни подред в определени райони, други пък са станали близки с някои от кандидатите. В един от сигналите се коментира за дребна сума, предлагани за гласове. Няма до момента задържани лица. Всичко е на фаза разследване.  Имаме достатъчно ресурс, за да обработим всички сигнали”, заяви комисар Събчев.

Той добави още, че от повече от седмица броя на патрулиращите униформени се е увеличил в ромските махали, местата с концентрация на социално слаби и безработни. Следи се за спазване както на реда, така и за нередности свързани с изборите.

„В неделя полицейското присъствие ще е още по засилено в тези места. Ще има както униформени, така и цивилни служители на МВР. Ще са концентрирани около изборните секции и на местата където имаме съмнения за порочни практики”, съобщи още заместник директорът.