Осми март бе отбелязан подобаващо днес, а навсякъде дамите се радваха на особено внимание през целия ден. 

След като по-рано днес ви разказахме за няколко жени героини в българската история, сега използваме празника, за припомним и за постиженията на няколко дами от съвремието, родени и израснали в Пловдив. Именно любимият ни град е дал на страната ни велики спортисти, хора на изкуството и общественици. Вижте някои от пловдивските жени, дали на Пловдив и България повод за гордост.

Стефка Костадинова

Едва ли някой е забравил историческия скок на Костадинова по време на Световното първенство в Рим през 1987 г. Наред с всички световни и европейски титли, Стефка Костадинова държи и до ден днешен рекорда в скока на височина от 209 см.

Шампионката е родена през 1965 година в Пловдив и е възпитаничка на Спортно училище "Васил Ливски". Започва спортната си кариера с гимнастика и плуване, а в 7 клас вече е призната за "майстор на спорта". През цялата си кариера е спечелила за България 8 световни, 6 европейски и 1 олимпийска титла. Многократно е признавана за Спортист №1 на България, обявена е за почетен гражданин на Пловдив и е носител на висшето отличие Орден "Стара планина" - I степен.

Мария Петрова

Пловдивчанката е сред гимнастичките, спечелили световни и европейски титли за страната ни. Родена е през 1975 и през периода 1992-1995 става трикратен европейски и световен шампион. Състезава се както индивидуално, така и в отбор, като още на първото световно първенство, в което взима участие, отборът й се нарежда втори в класирането. След като прекъсва кариерата си, златното момиче става член на Управителния съвет, а в последствие и вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика. В интервю пред телевизия Nova грацията споделя, че особено много държи на семейните ценности и на времето, прекарано с дъщеря си Елинор. 

Цветана Пиронкова

Внучката на именития български художник Енчо Пиронков е първата българка, достигнала до полуфинала на турнира "Уимбълдън". Родена е през 1987 година в семейство на спортисти и се занимава с тенис от 4-годишна. Започва да жъне успех след успех още докато е в родния си град, докато през 2002 година дебютира в турнира ITF за жени. Участва в Олимпиадата в Лондон през 2012 година, а 2 години по-късно печели първата си титла от турнира WTA. Спортната ни надежда е и най-младият Почетен гражданин на Пловдив. 

Нонка Матова

Многократната рекордьорка по спортна стрелба е известна също като политик и общественик. Родена е през 1954 година в Пловдив и завършва Националната спортна академия. Матова поставя 11 световни рекорда по стрелба с пушка, 2 от които са за мъже и 28 европейски рекорда, два от които - отново за мъже. Спечелила е над 600 медала от спортни състезания на републиканско, европейско и световно ниво. Участва в 6 олимпиади, а през 1992 г. става вицеолимпийски шампион в Барселона. След като приключва кариерата си, става треньор по спортна стрелба, участва в 39-то Народно събрание. Нонка Матова е удостоена със званието генерал-майор през 2003 година, което я прави единствената жена генерал в най-новата история на България. 

Мария Нейкова

Знаете ли, че изпълнителката на "Вървят ли двама" е родена и израснала в Пловдив? Певицата е възпитаник на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, както и на школа за естрадни изпълнители. Кариерата и започва през 1968 година, а още на следващата година печели "Златен Орфей" за дуета си Михаил Белчев "Закъснели срещи". Певицата е изпълнител на балади и успява да адаптира фолклорни песни към поп музиката. Изнася концерти в Русия, Полша, Унгария, Германия и Алжир. Автор е на музика за филми и театрални постановки. Сред най-известните й песни е "Светът е за давма", изпълнена от Орлин Горанов.