Задължително носене на маска и на открити, и на закрити пространства – това разпореди министърът  на здравеопазването по-рано днес. На практика на гражданите се забранява да напускат домовете си без да са поставили на лицето си лични предпазни средства, а тези, дръзнали да не спазят тази или която и да е друга мярка срещу разпространението на КОВИД-19, ги грози солена глоба.

На пръв поглед издаването на подобна заповед изглежда логично – през последните седмици социалните мрежи ежедневно биват заливани със сигнали за хора, които не спазват социална дистанция и не носят защитни средства. Тийнейджъри и възрастни хора и към този час се събират на групи по пейките, но не в парковете, а в междублоковите пространства, за да „подишат чист въздух”.

Дали обаче задължителното носене на маски ще ограничи заразата или ще изложи гражданите на риск?

Преди броени дни Световната здравна организация апелира да не се разхищават маските, които и без това са в ограничени количества почти навсякъде в Европа.

„Необходимо е да се приоритизира използването на защитни маски, за да има достатъчно бройки, най-вече за медицинските работници. Моля ви, не използвайте маска, ако нямате нужда от нея или ако маските са в ограничени количества.” Това е призивът, отправен не от кого да е, а от техническият директор на една от здравните програми по спешност към Световната здравна организация Мария ван Керкхове. Няколко пъти ръководителят на Националния кризисен щаб Венцислав Мутафчийски изтъкна, че всички мерки, които се предприемат, са в синхрон с указанията на СЗО. Това обаче изглежда не важи за здравното ни министерство.

Ето някои от съветите към гражданите за правилна употреба на предпазни средства, публикувани на сайта на Световната здравна организация.

  • Ако сте здрав, трябва да носите маска, само в случай че се грижите за човек, за когото има подозрения, че е заразен с КОВИД-19.
  • Носете маска, в случай че кихате и кашляте.
  • Маските са ефективно средство за защита, само когато употребата им се комбинира с често използване на дизенфектант за ръце на алкохолна основа или измиването им със сапун
  • Ако носите маска, трябва да сте наясно как да я използвате и изхвърлите правилно
  • Свалете маската, веднага щом усетите, че е влажна и никога не използвайте два пъти маска за еднократна употреба

Всички препоръки на СЗО относно носенето на маски - вижте в линка!

Очевидно заповедта не е изцяло съобразена с препоръките на здравната организация. Няма как да не се спрем и на факта, че маски по аптеките отдавна няма. Продуктите за многократна употреба, които се продават в онлайн пространството, мнозина смятат за ненадеждно средство за защита. Единици са производителите, които твърдят, че маските им са сертифицирани. А сигналите за спекула с цените на лични предпазни средства и дезинфектанти продължават. Текстовете, набелязващи мерки за борба със спекулата обаче, отпаднаха от Закона за мерките при извънредното положение. Всичко това дава поле за изява на хората, надяващи се на бърза печалба покрай кризата.

Междувременно по-рано днес носенето на маски стана задължително и в Австрия. Между строгите рестрикции, въведени в Австрия и България обаче, има две съществени разлики. Гражданите там са длъжи да бъдат със защитни средства, но единствено в магазините и аптеките. Освен това, те ще бъдат обезпечени с достатъчен брой маски. Властите във Виена обявиха, че такива ще бъдат предоставяни на входовете на обектите, при това - безплатно. 

Дефицитът на маски в България обаче продължава да бъде осезаем по болници и аптеки. Липсата на достатъчен брой от тях на родния пазар и високите цени на наличните такива ще принудят хората да прибегнат до многократната им употреба, за да спазят законовите разпоредби. Това обаче носи рискове за здравето им. Припомняме, че още преди първия регистриран случай на коронавирус в България, лекари отправиха предупреждение за употребата на лични предпазни средства. Според специалисти маската в много случаи може да ни разболее, вместо да ни предпази.

"Носенето на маски е нещо много специфично. Не може да се сложи една маска, да я носиш цял ден и да смяташ, че си  защитен. Маската трябва да се сменя многократно, в рамките на час-два. В противен случай самата маска започва да генерира вируси и бактерии, което крие опасността да се разболеем", сподели преди време д-р Захаринка Вълканова. Мнозинството граждани обаче, които са запасени с една или максимум две маски, ще бъдат принудени да ги сменят на много по-дълъг период. Така вместо защитно средство, маската може да се превърне в развъдник на вируси. Специалисти от СЗО също изтъкват, че маската може да причини инфекция.

Така въведените нови мерки могат бързо да дадат обратен ефект. Най-потърпевши от рестрикциите вероятно ще бъдат тези, чиято работа изисква от тях да прекарват по-голямата част от деня си навън. Компетентните органи лесно могат да следят за това дали гражданите носят маска, но няма как да бъде съблюдавано нейното правилно използване.

А, изхождайки от коментарите на експерти, резултатът може и да е далеч от очаквания от здравните власти - ако не внимаваме с употребата на защитни средства, то вероятно ни очаква бум на вирусни и бактериални инфекции.