Facebook отпразнува своята 14-та годишнина от създаването си. По повод рождения ден радетелят на социалната мрежа Марк Зукърбърг направи сърцераздирателна равносметка за изминалия път, за смисъла на продукта и за целите, които си поставя.

Междувременно пловдивчанинът социолог Димитър Безев сподели своята гледна точка за възможностите и невъзможностите на Фейсбук – затова какво ни даде и какво ни взе социалната мрежа.

Двете мнения звучат толкова контрадикторно, колкото може да звучи оценката на един производител и един ползвател. И двете мнения започват с констатацията "Днес Facebook става на 14 години", ала дали резонансът от тези 14 години през призмата на пловдивчанина съвпада с утопичните цели споделени от Зукърбърг?

Предлагаме ви и двете мнения, а изводите оставяме на вас.  

Коментар на Марк Зукърбърг:

Днес е 14-ия рожден ден на Facebook.

Сега е моментът да помислим за дългия път, който сме изминали от стаята в общежитието на Харвард, и колко далеч трябва да отидем, за да сплотим света. Това е и момент да помислим какво трябва да усъвършенстваме.

Понякога хората ме питат какво съм научил по пътя си. Бях на 19 години, когато основах Facebook, и не знаех нищо за изграждането на компания или глобална интернет услуга. През годините направих почти всяка грешка, за която можете да си помислите. Направих десетки технически грешки и лоши сделки. Доверявал съм се на грешните хора, а съм отреждал неправилни роли за талантливите. Пропускал съм възможностите на важни тенденции и съм изоставал спрямо останалите. Стартирал съм продукт след продукт, много от които се проваляха.

Причината, поради която нашата общност съществува днес, не е избягването на грешки. Тя съществува благодарение на факта, че вярваме в това, което правим, и то достатъчно, че да продължим да се опитваме да решаваме най-големите предизвикателства пред нас - знаейки добре, че ще се провалим отново и отново, но и че това е единственият начин да прогресираме.

Все още сме в началната фаза на това пътуване и ще продължим да работим за усъвършенстване. Този фокус винаги е бил нашата сила, и ще заложим на него и тази година.

Тясната връзка със семейството и приятелите ни е важна, сплотеността има значение. През изминалите 14 години се гордея с това, което правим и съм благодарен, че съм част от нещо толкова смислено.

За мен е чест да бъдат част от това съвместно пътуване с вас.

Коментар на Димитър Безев:

Днес Facebook навършва 14 години от създаването си.

Колко даде и колко взе всеки може да прецени за себе си. А какво ли е да изпратиш писмо на любим човек и да не можеш да допишеш нито буква повече - всяка дума вътре да тежи, да чакаш отговор дълго време, докато осмисляш какво си успял да кажеш и какво си пропуснал?

Е, нашето поколение няма да разбере отговора на този въпрос. За мен едно е сигурно: хората далеч от нас не ни липсват по-малко защото ги чуваме или пишем с тях през социалните мрежи.

Въпреки огромните ползи, Facebook е илюзия за човешки контакт, обезболяващото, което те кара да приемаш за нормално разстояния и усещане за липса.

Facebook празнува, това е рожденият ден с най-много гости, които нямат шанс да си вдигнат наздраве. Честито.