"Как ви звучи като на интелигентни мислещи хора, г-н Самуил Хаджиев да присвои 500 кг марихуана в присъствието на комисар Рогачев- директор на Областната дирекция на полицията в Пловдив? Двамата са били пред склад за медицинска марихуана/индустриален коноп. Самуил Хаджиев е бил там в качеството си на началник на Трето районно. След получен сигнал за съхранение на огромно количество наркотици, човекът е трябвало да извърши служебните си задължения. Той информира прекия си ръководител комисар Йордан Рогачев, който също отива на място да провери сигнала. Попитайте уважаемата Окръжна прокуратура , каква е логиката на това обвинение? Нито г-н Хаджиев, нито комисар Рогачев са чупили прозорци на склад. Просто двамата са отишли на място да проверят една оперативна информация. И забележете, че тази информация е заведена по служебен ред. Това дело е пълен абсурд!" С тези думи адвокат Димитър Марковски влезе в съдебната зала, където съдът гледа мярката на задържания началник на Трето РПУ и останалите обвиняеми, задържани в сряда при операция на Вътрешна сигурност. 

Вероятно на интелигентните мислещи хора, които обаче не са запознати с полицейските процедури, тази хипотеза им звучи логично. Но на тази версия не би се вързал дори постовият на някое районно, по простата причина, че е запознат с процедурите при отработване на един сигнал за престъпление. 

На 5 срещу 6 април, малко преди полунощ, управителката на склад за марихуана за медицински цели в село Болярци изпраща сина си на проверка на обекта, защото месец преди това в склада е извършена кражба на сериозно количество от продукцията. Която впрочем е напълно законна, а компанията производител има всички необходими лицензи. Младежът вижда, че един от прозорците е счупен, а на на вратата на помещението засича двама мъже и на въпроса какво търсят в сградата, получава предупреждение: Полицейска работа, не се бъркай! Искат му личната карта. Тогава той се обажда на майка си, за да й съобщи, че в склада има полицаи. Мъжете му връщат картата, качват се в сив пасат с пловдивска регистрация и изчезват. 

Младежът успява да запише регистрационния номер, а майка му подава сигнал на 112 , като настоява веднага да изпратят патрул от районното в Асеновград , на чиято територия се намира Болярци. Тя не вярва, че мъжете в склада са полицаи и се страхува, че вътре има още крадци. Така или иначе на сигнала не се отзовава никой, а по-късно управителката установява, че голяма част от продукцията му била  подготвена за изнасяне. След сигнала никой от полицията не я е търсил. 

По-късно при разследване на Тина Ивайлова за GlassNews и Неделята на Нова , става ясно, че сивият пасат е личния автомобил на началника на Трето РПУ Самуил Хаджиев, а другият участник в нощната "проверка" е Атанас Качаков. 

Разследване: Престъпници под пагона, или от другата страна на законаВижте повече за схемите на наказателния отряд на Трето РУ в Пловдив

Началникът на районното  след ареста си твърди, че същият ден, няколко часа по-рано , след работно време,  е бил там  на инспекция заедно с директора на полицията ст. комисар Рогачев. Работели са по сигнал за наркотици. На място е имало поставен секретен пост, а Рогачев и Хаджиев пристигнали с личния автомобил на началника на районното. Те са направили оглед на склада, а след това си тръгнали с пасата, като са вдигнали и секретния пост. 

Самуил Хаджиев и Атанас Качаков са обвинени затова, че на 5 април 2021 година, в село Болярци в съучастие, като извършители, са извършили действия по приготовление да придобият високорискови наркотични вещества – около 500 кг марихуана, от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение – престъпление по чл. 356а, вр. чл. 354а, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Обвиняемите са се възползвали от служебното си положение, гласи обвинението на прокуратурата. 

Цената на 500 килограма марихуана за медицински цели, която по съдържание е почти идентична с тази за пушене, при продажба на едро би била около 5 милиона лева. При продажба на дребно тя скача двойно. 

Какво куца във версията на на адвокат Марковски?

На първо място самите участници в полицейската акция. Защо полицаи от Трето районно работят на територията на РПУ - Асеновград? При получен сигнал се уведомява съотвеното районно или специализирания отдел, който се занимава с определения вид престъпления. В случая това са районното в Асеновград и специализирания отдел на Криминална полиция. Но това не се е случило. Вместо това самият началник тръгва да свърши оперативната работа на своите колеги. Заедно с него отива и самият директор на полицията - ст. комисар Рогачев. Проверката на оперативни сигнали е много далеч от задълженията на полицай от такъв ранг, още повече, че говорим за делничен ден, когато основният състав на дирекцията и нейните звена е на работа. 

Нито директорът, нито началникът на районното са оперативни работници. Ако се прави проверка на място, тя би трябвало да бъде извършена от униформени полицаи със съответнте служебни автомобили. Ако се проверява оперативна информация, се изготвя план на СПО , с ясно разписани ръководител, участници, автомобили и начин на действие. По процедура ръководител на СПО-то е най- старшия участник и следвайки коментара на адвокат Марковски, в случая това е директорът Рогачев. В този случай обаче операцията трябва да бъде разрешена от по-горестоящ. Следвайки йерархията в министерството това е главния секретар на МВР. Всички документи по една такава операция трябва да са изведени със съответните номера, а за СПО-то трябва да бъде уведомен началника на районното, на чиято територия ще се провежда операцията. 

И също така е резонен въпроса  ОД на МВР -Пловдив няма ли информация за местата, в които се отглежда и съхранява марихуана за медицински цели? В крайна сметка , те едва ли са десетки. 

Не по-малко интересен е и отговорът на въпроса за реакцията на Хаджиев и Рогачев, след първото им посещение в Болярци. Ако са потвърдили получения сигнал, че на място има незаконна марихуана, те би трябвало да уведомят местното районно, както и съответния отдел. И, разбира се, да оставят секретния пост. Ако пък са установили, че там не се извършва незаконна дейност, каква е причината Самуил Хаджиев да се върне в полунощ в компанията на Атанас Качаков и още един служител / неизвестен засега/ и да влязат в склада? 

По-възрастните служители на МВР си спомнят трагедията в ЖР "Белите брези", когато при престрелка между барети и полицаи, загинаха двама униформени и един цивилен. До кървавата баня се стигна след грубо погазване на процедурите. 

Белезници за Качака - едно от остриетата на наказателния отряд на Трето РПУДосието на Качаков е по-подходящо за ултрас, отколкото за полицейски служител

Самуил Хаджиев застана пред съда, отказа да отговаря на въпросиДелото срещу четиримата арестувани при акцията в Трето районно ще се гледа при закрити врата