В средата на седмицата при зрелищни арести бяха задържани началникът на Трето РУ в Пловдив Самуил Хаджиев и още шестима полицейски служители. Акцията е на Окръжна прокуратура – Пловдив и Вътрешна сигурност. Задържаните са известни като ударната бригада на пловдивската полиция. Според прокуратурата те са участвали в тежки криминални престъпления, като корупция, чадър над проституция, наркоразпространение и други. Последваха и обвинения.

Кои са задържаните? Повече за схемите на наказателния отряд вижте в разследването на екипа на GlasNews.bg:

Наричат ги ударната бригада на пловдивската полиция или Главна дирекция Трето РУ. Работят ударно на територията на всички райони в Пловдив, както и извън границите на града и областта. Използват частните си коли и дори и униформените им служители не носят полицейска униформа, когато са изпратени да изпълняват поръчки. Използват пагона, за да нарушават закона.

Като в случая със склад за съхранение на марихуана за медицински цели в село Болярци - област Пловдив.

„Център 112, слушам ви! Добър вечер! Значи обаждам се от село Болярци, община Садово. Работя във фирма, която отглежда технически коноп, който ни е в склад в Болярци. Тъй като имахме кражба, си го наблюдаваме. Техният автомобил е с една регистрация, която е съмнителна, и се представиха за полицаи. А те изобщо не бяха никакви полицаи. Управляваха автомобил - "сив пасат“. Искаме да проверим вътре, но ни е страх самички да влезем. Те бяха трима човека в колата. Просто наблюдаваме склада, ходим през няколко часа, тъй като имаше кражба преди това.“

Това е телефонно обаждане към Спешния център 112. Месец преди това в склада, който е собственост на частна фирма, са извършени няколко  кражби на марихуана от склада. Затова и жената, която отговаря за него, заедно със сина й често го наблюдават през нощта. Като в нощта на 5-и срещу 6 април 2021 г. След като жената звъни на спешния телефон 112, от там я свързват с дежурния РУ –Асеновград. Обяснява за случилото се и твърди, че хората, които са се представили за полицаи, са избягали.

„Синът ми с колата зад склада е засякъл кола. И излиза и са се представили за полицаи. Той ми прозвъни и вика: „Майко, трябва да дойдеш, защото са полицаи.“ И те като чули, че някой ще идва, веднага му дали личната карта и тръгнали.“

Сигналът е приет, но по него не е работено. По-късно разбираме защо. Същата вечер получаваме сигнал и ние, че в склад за съхранение на марихуана, отглеждана за медицински цели, в село  Болярци е извършен опит за кражба. Подаваме сигнал до Вътрешна сигурност и прокуратурата. След наша проверка става ясно, че автомобилът, на който жената диктува регистрационния номер, е собственост на Самуил Хаджиев - началника на Трето Ру в Пловдив. Шофира го без притеснения до деня на ареста му. 

Стана ясно, че опит за кражба е имало. По данни на прокуратурата полицаите приготвили да изнесат около 500 кг марихуана. Стойността на количеството е за милиони левове. По наша информация преди това полицаите тествали качеството на конопа не в специализирана лаборатория, а през известни пловдивски дилъри, които са потвърдили, че могат да продадат стоката.

Каква е хронологията на случилото се?

Според наши източници по-рано през деня на 5 април секретен пост от цивилни полицаи наблюдава и обикалят района около склада. Докладват на Самуил Хаджиев дали има движение и дали влизат и излизат автомобили. Вечерта с личния автомобил на началника на Трето Ру, в извънработно време, до склада идват самият Самуил Хаджиев и лично директорът на пловдивската полиция Йордан Рогачев. Според наши източници Хаджиев носи шапка и маска, за да не бъде разпознат от камерите. Решено е да се действа, но на секретния пост е обяснено, че всичко е наред и собственикът на склада има всички надлежни разрешителни. Тази версия обаче е само за секретния пост. Разпоредено е на полицаите да се прибират и да не се занимават повече с този склад, защото всичко е законно. Рогачев и Хаджиев се връщат в Пловдив.

Забележете! Около полунощ началникът на Трето РУ отново идва в селото с един от най-доверените си хора, който е острие на наказателния отряд – служителя от отдел Криминална полиция към Трето РУ Атанас Качаков. Връщат се, за да извършат кражбата, която е осуетена.

След нашата намеса и разследването от страна на Окръжна прокуратура - Пловдив и Вътрешна сигурност бяха повдигнати обвинения на Самуил Хаджиев и Атанас Качаков. За това, че в съучастие като извършители са извършили действия по приготовление да придобият високорискови наркотични вещества – около 500 кг марихуана, от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение за медицински цели. Според прокуратурата обвиняемите са се възползвали от служебното си положение. Съдът остави за постоянно в ареста и двамата, след 7-часово заседание.

Случаят в Болярци и още няколко разследвания, по които екипът ни работи, са свързани с Трето РУ. Едно от тях е мащабът на проституцията в страната ни. Вече ви показахме, че 80 процента от обявите на проститутки в известен сайт са на територията на Трето РУ.

Още тогава, докато правихме това разследване, ни беше дадено да разберем, че там, където „ровим“, няма да остане без последствия. И последствията не закъсняха. Доказват го събитията след това.

Точно преди един месец, на 12 март, издателят на информационните сайтове TrafficNews, GlasNews и още няколко медии - Александър Апостолов, бе спрян за проверка при съмнителни обстоятелства в Пловдив, на бул. „Шести септември”. След отрицателен тест за алкохол и положителен – за опиати, той настоява да му бъде направена кръвна проба. Няколко часа по-късно в условия на неотложност в жилището му е извършен обиск, при който полицейски служител открива в гардероба му салфетка, в която има 10 хапчета ксанакс и бяло прахообразно вещество, чието съдържание до този момент не е ясно.

 

„Аз съм бил следен с лични автомобили на служители на Трето Ру, които са чакали удобен момент да подадат сигнал на униформени служители, които да ме спрат и да се случи това, което се случи. Да ми се направи тест, който по някакъв начин е компрометиран“, обясни Александър Апостолов.

Думите му са потвърдени от разследващите. Има категорични доказателства, че той е следен и е подавана информация на патрула, който трябва да го спре. И в двата случая го спира лично командирът на отделение към Трето РУ мл.експерт Чавдар Данев. Единственият в Районното, който е оторизиран да прави полеви тестове за наркотици. Той също бе задържан по време на акцията в Пловдив. Спира Апостолов в района на Шесто РУ. След като е спрян от Данев, на Апостолов му правят тест с дрегер за алкохол и наркотици. Тестът е направен на улицата, не в РУ.

Пред GlasNews.bg Чавдар Данев отказа да коментира имал ли е нареждане да спре за проверка Александър Апостолов.

 

Кой ви поръча да спрете Александър Апостолов? Само по поръчки ли работите, или вършите и нормална полицейска работа? "Предимно нормално полицейска работа." Защо направихте теста на улицата, а не в Районното? "Защото така съм преценил." Това нормално ли е? По процедура? "Да, това е практика", каза на излизане от ареста Чавдар Данев.

„Предвид кръвните проби, които дадох впоследствие и там нямаше нито едно от веществата, които има на тези тестове, не искам вече да гадая, по-важно е какво се случи след това. Бях задържан. Беше ми направено претърсване на автомобила. Не намериха нищо. За тези служители е било изключително важно аз да бъда в Трето РУ, затова аз бях отведен там. Не бях откаран веднага на кръвна проба, беше ми дадена възможност да разговарям с началника на Районното Самуил Хаджиев. Когато се качих горе при него, разговорът беше аз да не давам кръвна проба. По негови думи той искаше да ми помогне. Аз казах, че нямам притеснения за кръвната проба и искам да отида. И с това разговорът ни приключи. След като отказах да се съглася с резултатите от теста и отидох на кръвна проба, по мое мнение те са решили да се презастраховат. Затова на претърсванията вкъщи присъстваше служител на Трето РУ, който и в момента е задържан, и именно този служител намери веществата, които и до ден-днешен са с неясен произход. На момента на намирането на веществата аз ясно заявих, че не са мои. Заявих, че не желая никой да ги пипа, да могат да снемат отпечатъци, те бяха поставени в хартиен плик в чантата на една от жените там", обясни Апостолов.

Служителят и в този случай отново е довереният на Самуил Хаджев от наказателния отряд - Атанас Качаков. Оказва се, че поемните лица и присъстващите на огледа нямат видимост до мястото, където Качаков открива салфетката с таблетки ксанакс и прахообразното вещество.

„Салфетката, където била в гардероба, лично аз не съм я видяла. Просто аз гледах на другото място. Служителят каза: Тука има една салфетка. Сашо каза: Извадете я! И аз се обръщам, той държеше бяла салфетка, сгъната на четири. Оставиха я на леглото, разтвориха. Никой не е видял салфетката в гардероба. За мен това е натопена работа“, каза поемното лице Недка Байрева веднага след разпита й в Трето РУ.

„Не беше направен полеви тест на място да се види на какво реагира това вещество, въпреки че бусът на криминалистична лаборатория беше долу и вкъщи имаше 15 човека служители на полицията. След това бях отведен в Шесто РУ и прекарах 24 часа там. Съпругата ми е била привлечена в Трето РУ, при което са й казали, че синът ни, който е на 12 години, ще бъде отведен при социалните. Тя ще бъде задържана 24 часа, ако откаже да даде обяснения. Аз смятам, че е изключително гадно да кажеш на една майка, че ще дадеш 12-годишния й син на социалните. В 2021 година това не са прийоми, които трябва да се използват в полицията и въобще където и да е другаде“, допълни Апостолов.

Става ясно също, че кръвната му проба е транспортирана до София от Атанас Качаков - служителя, извършил претърсването. Едва ли друг път в кариерата си на полицай Качаков е носил такива проби. Защото това се прави само от оторизирани за тази дейност служители. Затова Апостолов сезира Районна прокуратура – Пловдив с искане да му бъде направена нова кръвна проба пред независим прокурор или полицай. Жалбата е оставена без уважение. Към момента на Апостолов не са му повдигнати обвинения.

Междувременно Александър Апостолов дава нова кръвна проба в софийска лаборатория, която изпраща изследванията му в германска лаборатория. Резултатът на абсолютно всички вещества от опиати и наркотици е отрицателен.

На 12 април събитията с ареста на Апостолов не приключват дотук. В часа, в който той е спрян от патрул, в дома на наше подставено лице, участвало в разследванията ни за проституцията, започва претърсване. Правят го същите служители, начело с Атанас Качаков.

„Нямаше поемни лица. Нямаше и документ, на който да ми бъде съставен някакъв протокол. Казаха, че са от Криминална полиция - Трето РУ. И както се появиха, така изчезнаха“, разказа Стоян Тодоров.

Стоян Тодоров ни предостави дома си като терен по време на разследването ни. Адресът отново не е на територията на Трето РУ.

„През цялото време звънеше на единия полицай телефонът. В един и същи диапазон, едни и същи хора да правят арести и претърсвания и какво ли още не, няма как да е случайно“, допълни Тодоров.

Не е случайна и проверката на човек от разследващия екип на GlasNews.bg - Кристиан Милчев беше преследван няколко километра от началника на Трето РУ Самуил Хаджиев и спрян за проверка от същия патрул, в частност от Чавдар Данев. Случва се, докато работим по разследването за фондацията, която събира пари за болни деца, но те не достигат до тях.

„След излизане от офиса ни в Пловдив ми направи впечатление, че след мен започна да кара началникът на Трето Самуил Хаджиев с личния си автомобил. Аз се зачудих какво и защо се случва и започнах да карам без определена посока в града, като на едно място дори спрях, за да видя ще дойде ли този човек да ми каже нещо, защо го прави и т.н. Все пак е началник на Районно и се познаваме лично. Той спря зад мен, но не дойде, при което аз тръгнах да излизам от града. Хаджиев продължи да кара след мен, като на едно място видях, че спира и непосредствено на около 500 метра след това видях след себе си патрул с включени сигнални светлини, който ме настигна и спря по средата на един мост, което е безумно. Полицаите се представиха от Трето районно, бяха Чавдар Денев и Иляна Даилова, взеха ми документите и започнаха едни справки близо половин час, говориха по телефони, гледаха. Накрая ми провериха автомобила, направиха ми проба за алкохол и като нямаше за какво, ми написаха един акт за липса на пожарогасител и аптечка и си тръгнаха. Не знам каква беше целта, вероятно сплашване…“, разказа Милчев.

Появи се и друга случайност - съставените актове в рамките на 10 дни на Александър Апостолов и Кристиан Милчев са с поредни серийни номера. Има само два съставени акта между първата и втората проверка на Апостолов - на 5-и и 12 април, написани от Данев. Милчев е спрян за проверка на 16-и. А това означава, че за този период Чавдар Данев е написал общо 5 акта, 3 от които  са по поръчка. Тези на Милчев и Апостолов.

По схемата с проверка на пътя и последвали претърсвания на домове са спирани много  хора. Някои от тях ви показваме във видеото. От техните разкази разбираме, че ударната бригада търсят предимно хора, които имат криминални регистрации, които са компрометирани и според тях няма да търсят правата си.

Кои са хората от ударната бригада?

Самуил Хаджиев започва работа в системата на МВР  през 2011 година като полицай в РДГП „Елхово“. През 2013 година става старши полицай, в сектор „Охрана на обществения ред“ в Четвърто районно в Пловдив. В периода  2014-2015 година е младши разузнавач в сектор „Криминална полиция“ на същото подразделение, а през 2018 г. е назначен като разузнавач в отдел „Криминална  полиция“ при ОДМВР – Пазарджик, където директор тогава е ст. комисар Йордан Рогачев. След това кариерата на Хаджиев тръгва рязко нагоре. Той е назначен за началник на РПУ Раковски през септември 2019 година, а след това е назначен за шеф на Трето районно в Пловдив. Първоначално е временно изпълняващ длъжността, тъй като няма необходимия стаж. Впоследствие заповедта му е променена на постоянна. С 8 дни преди законовия срок, както твърдят кадровиците в дирекцията. Заемайки поста, Самуил Хаджиев бързо се обгражда с доверени служители, които по-късно сформират "наказателен отряд".

Атанас Качаков, известен в града като Качака, е острие на ударната група, събрана от Самуил Хаджиев. Той се ползвал с пълното доверие на Хаджиев и според негови колеги имал специални привилегии. За ролята му на ултрас ще ви разкажем във втора част на нашето разследване.

Самуил Хаджиев и Атанас Качаков остават за постоянно в ареста, след 7-часово заседание на съда.

Само преди месец директорът на пловдивската полиция Йордан Рогачев обяви, че „твърдо застава зад своите служители и техните действия“. Зад тези ли служители застава директорът на пловдивската полиция, който до петък беше в болница?

Във втора част на нашето разследване ще видите:

Кои са останалите от ударната бригада? Схемите, по които са работили? И още: За чадъра над проституцията и наркоразпространението. Ще ви разкажем и как протича една оперативка с даване поръчка и дискредитиране на посочени хора. Кой стои зад тези поръчки и кои са хората от ъндърграунда, които пловдивската полиция покровителства? Ще чуете разкази от първо лице на хора, жертви на полицейски произвол от наказателния отряд. Ще дадем яснота и още подробности по разследването в склада за съхранение на марихуана за милиони в село Болярци. Ще ви покажем оранжерии, в които се отглежда „полицейска трева“.

Следва продължение!