Понеделник е. Сутринта влизам в системата, за да се опитам да продължа валидността на Зеления си сертификат. Преди седмица министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи, че срокът ще бъде удължен от 6 месеца на 1 година. Системата трябваше да заработи от понеделник. Както винаги обаче между думите на министъра  се разминават драстично реалната действителност. Следващите му опити в по-късните часове на деня, също са безуспешни. Около 13 часа от пресцентъра на Министерството на здравеопазването получаваме следното съобщение:

В часовия диапазон 9.00 ч. -10.00 ч., е отчетен рекорд по изтеглени сертификати – 24 723, Гражданите, преболедували COVID-19, установен с антигенен тест, вече могат да изтеглят своите „зелени сертификати“, съобщават от Министерството на здравеопазването. Оттам припомнят, че всички граждани, които са преболедували COVID-19, доказан с положителен резултат от антигенен тест, и са регистрирани в Националната здравно-информационна система (НЗИС), могат да изтеглят своя „зелен сертификат“ от тук: https://www.his.bg/bg/dgc Документът важи само на територията на България. Сертификатът е с валидност 365 дни, или една година, от датата на първия положителен резултат от антигенен тест. Гражданите, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в COVID регистъра, ще продължат да ползват европейския цифров COVID сертификат. Въпреки че съгласно Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент продължителността на сертификата за преболедували с доказан PCR тест е 180 дни, във връзка с новите противоепидемични мерки, за територията на България се приема валидност от 365 дни от датата на първия положителен тест. До момента изтеглените от НЗИС „зелени сертификати“ са 1, 470 млн., като от обявяването на епидемичните мерки на 19 октомври до сега изтеглени са над 550 хил. сертификата. Днес, в часовия диапазон 9.00 ч. -10.00 ч., е отчетен рекорд по изтеглени сертификати – 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 хил. От тях 13 000 са изтеглените документи за преболедуване на COVID-19, доказан чрез бърз антигенен тест, или около 20% от всички изтеглени документи."

Така изглеждат нещата според пиарите на министерството.  От съобщението обаче не става ясно срокът на зеления сертификат ще бъде ли удължен или притежателите му ще трябва да се обясняват с всеки служител на входа на ресторант, фитнес или мол, че всъщност документът им е в „гаранционен срок”.  Разбира се, влизаме в положението на администрацията, знаем , че положението е критично и търсим уточняваща информация по телефона. Търсим, но не намираме. Защото в Министерството на здравеопазването никой не си вдига телефона, а единственото което предлага телефонът за уточняващи въпроси на въпросната система his.bg е жизнерадостна музика. Пак е нещо! Ръководството на местното РЗИ също не отговаря.  А междувременно валят сигнали и запитвания от граждани , които също не могат да си извадят сертификат.