Училищни директори спретнаха Fаcebook опълчение срещу уж елитните столични заведения, които прибират скъпи куверти от абитуриентите.

За първи път пост написа директорът на 119 СУ Диян Стаматов: "Пет часа бал година храни". Той споделя в него, че заведението, в което са били учениците и са платили 120 лева за кетъринг, на практика е спестило 13 000 лева от недоставени напитки – както алкохолни, така и безалкохолни.

Сервитьорите пък изнасяли храната, още преди абитуриентите да са я изконсумирали.

Стаматов отказва да спомене името на заведението, защото така щял да си създаде допълнителни проблеми.

Ето и част от поста му:

4 звезден ресторант в хотел. С авторитетно име!!!

На масите няма договорените по 2 безалкохолни, няма по 200 мл. вино или около 30 бутилки, няма и уиски по 0,50 мл. или 6 литра …

Бедничкият ресторант си спести повече от половината напитки, което според "ниските" цени на 4-те звезди е може би 2-3000 лева…

По договор всичко е изпълнено – има някаква храна – каквато е описана, но с доста нива под договорената, напитките ги има в силно редуциран брой. Трябва да сме трезви, че и втората част някъде да се продължи...

Няколко пъти обърнах внимание на управителя, но той само се съгласяваше и всичко си продължаваше по неговите правила. Дори събрах цялата група от сервитьори, за да им обърна внимание.

Срам ме е, от тези прекрасни млади хора, който са платили огромна сума пари за да бъдат ефективно прибрани и празнично излъгани.

Безсилието е по-силно в такива моменти от всичко останало.

И все си мислех, че все пак можеха да направят някакво елементарно усилие за гостоприемство…

Ама как да го направят, като толкова си могат…

Тъжно… и на кого да се оплачеш… Като уж всичко е по договор, ама не съвсем…

Иначе по ирония, избраното от нас меню се нарича вдъхновение...

"Ди джеят направо се отказа да каже и дума, да не би да се наложи да поздрави някого. Сервитьорите бяха на възрастта на нашите ученици, но си спестиха въпроси от типа на: "Какво ще обичате и сервираха с недоволни физиономии. Още в десет часа поднесоха десерта с намек учениците да си ходят", възмущава се Стаматов пред "Стандарт".

Негови колеги коментират, че и в техните училища е било същото и трябва да се направи Facebook група, която да посочи имената на заведенията, които се възползват от баловете, за да искат скъпи куверти, а да пробутват некачествени напитки и развалена храна.

"Да направим такава група и да им свалим реномето", настоява и директорът на 51 СУ Асен Александров.

Друга директорка написа, че нейните ученици след бала, от който служителите на ресторанта ги изгонили в 22 часа, се уговаряли да отидат да хапнат някъде, за да могат после да отидат на дискотека.

Според Стаматов, системата трябва да се промени – учениците да си направят бала с кетъринг в най-голямата зала на училището, след което да празнуват, където им харесва.

Други директори посочват, че дори пътуване до Гърция или извън страната, вместо бал и купуване на съответния тоалет, ще излезе по-евтино.

Снимка: БГНЕС