Мария Габриел се отказва от евродепутатското си място и остава еврокомисар. Поне засега. След като на европейските избори ГЕРБ преповтори слогана на НДСВ отпреди 10 години: "Европа ни чува", Габриел тръгва по стъпките на Миглена Кунева – точно отпреди десетилетие.

Точно преди 10 години НДСВ, тогава част от тройната коалиция, която излъчи като еврокомисар Меглена Кунева, се яви на изборите за европейски парламент с мотото: "Европа ни чува" и на фона на стихващия си рейтинг успя да изкара два мандата – за водача Кунева и за втората Антония Първанова.

Кунева обаче се отказа, за да остане еврокомисар до края на мандата.

"Взех това решение над всякакви лични амбиции и лична сигурност, с единствената мисъл да служа колкото се може по-добре на България и ЕС", каза тогава Кунева. И така след края на мандата на комисията на Жозе Мануел Барозу, Кунева остана образно казано – безработна. Първото правителство на Бойко Борисов не я номинира за нов мандат на еврокомисар, въпреки постоянните спекулации по темата.

10 години по-късно, ГЕРБ се яви на евровота през 2019 със същия слоган и водач – настоящия еврокомисар Мария Габриел.

"Решението ми е да остана еврокомисар. Искам до края на мандата на тази комисия да продължавам да карам за България да се говори с гордост, с уважение за това, че е активна и отстоява силни каузи, и че работя за политики, които не са абстрактни", обяви тя преди ден.

Сама признава, че няма сигурност, че ще остане еврокомисар след края на октомври. Може ресорът, който получим, да не е подходящ за нея, хипотетично е възможно страната ни да остане и без еврокомисар, ако броят им бъде намален.

Интересна е хронологията преди решението на Габриел. До четвъртък тя имаше възможност да депозира отказ от мандата си и ЦИК веднага да обяви за избрана Лиляна Павлова за евродепутат. Сега тя ще трябва да направи това пред Европейския парламент.

Интересно е, че финалният срок за подаване на заявление за отказ от мандат беше денят, в който Цветан Цветанов депозира оставката си от всички ръководни постове в ГЕРБ. Ден по-късно - в петък, лидерът на партията Бойко Борисов свика Изпълнителна комисия и се изказа доста остро за доскорошния си заместник. В понеделник пък Габриел обяви решението си.

Неофициално се говори, че Мария Габриел е особено близка на Цветанов. А дали ще последва съдбата на други такива членове на ГЕРБ – като Делян Добрев, например тепърва ще се види.