Младши експерт в Общинска служба по земеделие - Родопи  е била спипана да издава скица за имот в землището на Дедево на случаен човек, който няма никакви документи за собственост върху него. 

Документът е изготвен, заверен и връчен на 22 август 2017 година. Скицата касае имот от над 3 декара в местност "Ливадите", малко над Равнища. Парцелът представлява частна собственост, след като е бил възстановен като такава по закона за земеделските земи.

Лицето, на което е дадена скицата обаче, не е собственик на процесния имот, наследник или пълномощник. Още повече, няма нито един документ, заведен в деловодството на ОСЗ-Родопи, въз основа на който да се изготви скицата.

Обичайно за такава процедура е необходимо да се входират заявление по образец, документ за собственост или удостоверение за наследници или съдебно решение или документ, предоставящ право на управление; в някои случаи пълномощно, документ за платена такса и т.н. 

На всичкото отгоре в рамките на свои обяснения държавната служителка не отрича да е изготвила скицата без документи и да я е връчила на човек, който не е собственик. Самата тя е имала служебната отговорност да поддържа картата на възстановената собственост. 

Заради провинението служителката, заемала до тогава длъжност младши експерт, е била дисциплинарно наказана с понижение в по-долен ранг за срок от 6 месеца със заповед на Областна дирекция „Земеделие”-Пловдив. 

Въпреки, че всички доказателства за извършената шашма са налице, жената оспорвала наказанието в Административен съд Пловдив с мотиви, че има процесуални нарушения по издаване на заповедта. Магистратите обаче категорично са отхвърлили жалбата ѝ. Служителката може да обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. щ

Имотните скици са едни от най-търсените документи за осъществяване на имотни измами по прехвърляне, заменяне, ипотекиране и отдаване на чужди имоти. 

Освен това скицата е пряк път към придобиване на имот по давност или така нареченото придобиване на имот след 5 или 10-годишно владеене.