Проф. д-р Петър Петров е временно изпълняващ длъжността директор на пловдивската МБАЛ „Св. Мина”, където само преди няколко дни бе открито ново отделение, което ще лекува пациенти с коронавирус. Той е бил ръководител на Отделение по Акушерство и гинекология в същата болница между 2014 и 2016 г. Председател е на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ и ръководител на Катедра по Здравен мениджмънт към ВУАРР – Пловдив. Защитил е две докторски дисертации - в областта на гинекологията и в сферата на общественото здраве и здравния мениджмънт. Има над 150 научни публикации във водещи наши и международни медицински издания. Автор е и на 16 монографии.

- Проф. Петров, има ли вече приети пациенти в новото Инфекциозно  отделение за лечение на заразени с COVID-19?

- Имаме преминали пациенти, които след отрицателен PCR тест са били освободени, а до този момент изолирани и третирани като вирусоносители. Нямаме регистриран болен до момента и се надявам тази тенденция да се задържи, пожелавам го на всички болници.

- Какъв е капацитетът на отделението? С каква апаратура разполагате в момента, от какво още имате нужда? 

- Капацитетът, който сме подготвили, е общо 100 легла за леки и среднотежки случаи на пациенти с COVID-19 и е в съответствие с препоръката на Областния кризисен щаб, като те ще бъдат пуснати поетапно при нужда. Към момента 78 от тях са резерв, а  22 легла са функциониращи. Нямаме легла за тежки случаи, но благодарение на получения в дарение респиратор имаме възможност да опазим живота на пациент, докато дойде реанимобилът, който да го транспортира. Имаме най-голяма нужда от медицински сестри, а също така и от реновиране на част от апаратурата.

- Притеснени ли сте, че ще лекувате пациенти с COVID-19, и кое е основното „оръжие” на медиците в тази битка? 

- Не. Нямаме право да бъдем притеснени, това ни е работата. За съжаление, все още нямаме доказано ефективно лечение и трябва да разчитаме на профилактика и ограничаване на епидемията. Сигурен съм, че ако хората спазват предприетите противоепидемични мерки, ще успеем да удържим.

- Според експертите, пикът на епидемията у нас предстои. Подготвени ли сте да посрещнете голяма вълна от пациенти? 

- Както вече казах, сме се подготвили да превърнем цялата болница в инфекциозна, ако е необходимо. Единствено се опасявам от възможностите ни да я обезпечим с кадрови ресурс. 

- Споделихте, че един от основните проблеми е липсата на кадри. На принципа на софийските болници ли ще работите – няколко екипа, които да стоят денонощно при болните за определен период, след което да се сменят?

- За съжаление нямаме такава възможност, но здравето на медиците ни е гарантирано от доброто обезпечаване със защитна екипировка и спазването на установените правила. Още веднъж използвам момента да благодаря на Дирекция здравеопазване на Община Пловдив, която успя за отрицателно време да ни осигури всичко необходимо, при това без да товарим бюджета на болницата.

- Какво трябва да се направи, за да се мотивират хората, работещи „на първа линия”? Отпуснатите 1000 лева от правителството стимул ли са?

- Мисля че да, но голяма част от хората не го правят за материален стимул, а и от морална гледна точка и чувство за дълг, което напоследък някак си бяхме позабравили, че ни е вменено по презумпция на професията.

- На коя теория за коронавируса сте привърженик – тази на ген. Мутафчийски или на доц. Мангъров? 

- Познавам и уважавам и двамата и затова ще запазя отговора на този въпрос за себе си.

- Какви са вашите прогнози за разпространението на COVID-19, предвид факта, че първите по-мащабни скрининги показват символичен брой заразени? 

- Силно се надявам, че със затопляне на времето вирусът ще изчезне, но все пак това е нов и непознат за нас щам и докато не го видим, няма как да сме сигурни напълно.

Медицинска сестра от Пловдив: Нищо, нищо не ме мотивира да работяТя е част от медицинския персонал на новосъздаденото отделение за лечение на коронавирус