Пръскането срещу кърлежи продължава, макар и по нищо да не личи популяцията им в Пловдив да е намаляла. Така определят пловдивчани ституацията и ежедневно подават сигнали към медията ни за нахапани деца.

Най-редовно в редакцията ни постъпват сводки за планирано пръскане срещу хапещите насекоми, които тази година буквално са се колонизирали под тепатата. Въпреки уведомленията обаче, случаите на нахапани деца и възрастни са непрестанни. Отоците от ухапвания на комари вече са се превърнали в неразделна част от тялото на мнозина, докато болничните кабинети се пълнят с нахапани от кърлежи. Страдат и домашните любимци, които са нападнати от насекомите. 

"Не действат дори специализираните препарати срещу комари и кърлежи. Не знам с какво пръскат. В Европа подобно нещо няма", посочва пловдивчанка, живееща в Германия, завърнала се в родината си за двуседмична почивка. 

Пловдив обаче все повече прилича на колония на кърлежи и комари, а пловдивчани изглеждат безсилни пред насекомите. 

Според съобщение на ОП "Дезифекционна станция" в периода 28 - 30 юни ще продължат дейностите по дезинсекция срещу кърлежи на тревни площи в градските паркове, градини и междублокови пространства на територията на район “Северен”.

Специализираните екипи на ОП „Дезинфекционна станция” ще работят във времевия диапазон от  22:00 до 03:30 часа по следния график:

- 28.06.2023 г. -  детски площадки

- 29.06.2023 г. – обособени площадки за свободно разхождане на домашни кучета; тревни площи по северния бряг на река Марица

- 30.06.2023 г. – градски паркове и градини

Ще се използват биоциди, разрешени за употреба от МЗ, в съответната препоръчителна доза и концентрация.

При неблагоприятни метеорологични данни (дъждовно и ветровито време) ДДД-дейностите ще продължат при следващ работен ден с подходящи за съответната обработка условия.