Обявената снощи с фалстарт акция на премиера Кирил Петков за даряване на една заплата на украинското правителство предизвика лавина от остри коментари, шеги, гняв и саркастични колажи. Най-показателното е, че традиционното разделение по всички обществени теми в страната, липсва. Напротив, мнозина отбелязват, че Кирил Петков най-сетне е обединил нацията - всички недоумяват как е възможно премиерът на най-бедната държава да призовава всички българи да дарят по една своя заплата за оръжие на Украйна.

Припомняме, че Петков снощи съобщи, че първи е превел една своя заплата, а постът в личния му профил в социалните мрежи се оказа с грешна банкова сметка. След като бдителните потребители на онлайн пространството посочиха, че тази банкова сметка не фигурира в украинската национална банка и не е официалната сметка за набиране на средства за украинските въоръжени сили, премиерът изтри IBAN-a и допълни поста си със снимка с нова абсолютно различни банкова сметка. Подменената сметка пък се оказа свързана с мнителна фейсбук страница, управлявана от територията на Иран, Кения и Нигерия. 

Вълната от обществено недоволство обаче въобще не се ограничи до проблема с банковите сметки и тяхната подмяна, а беше фокусирана върху смисъла и съдържанието на благотворителната кампания, подета от Петков. 

"Аз дарявам на Украйна Кирил Петков", шеговито отбелязва Димитър Трендафилов във "Фейсбук". 

Мариана Петрова пък е категорична, че говорим за "издевателство": "Искам това издевателство над съзнанието ни с непрекъснати призиви за даряване на пари за Украйна, да спре! Човек ще рече, че е премиер на Украйна, България кучета я яли -такава защита на интересите на чужда страна, направо се е самозабравил!". 

Повечето недоволство и гняв на нашенци е съсредоточено върху безизходицата, в която са поставени хиляди възрастни хора, болни деца и отделящи от залъка си майки. 

"Браво, господин Петков! Толкова, деца и млади хора в България си отиват от този свят! Недочакали събирането на средства чрез дарение, за да се подложат на адекватно лечение в чужбина. Помислете за България! Дарете следващите си заплати на болните, бедните, изнемогващи българи, а те са толкова много!", "Прекален светец и Богу не е драг, стига си трупал точки за пред чужденците за сметка на българския народ!", "Не е той човекът, който ще дава тон на българите как ще действат спрямо Украйна", "Защо нашият така добронамерен премиер не си дари целия семеен доход на болно дете, чиито родители молят за помощ по медиите или социалните мрежи, защото в държавата ни не могат да му помогнат и са тръгнали да търсят спасение в чужбина за детето си ?! Това би било чудесна инициатива, г-н премиер, Вие и всички народни представители да дадете добър пример, че сте загрижени за БЪЛГАРСКИТЕ деца, за тяхното добруване и благоденствие, а не да събираме капачки ...??!", "Що не откри сметка за хора в нужда в държавата си бе?". 

По-острите коментари директно призовават премиера да се върне в Канада, където е живял и пребивавал дълго време. Припомняме, че именно канадското гражданство на Кирил Петков беше в центъра на скандал със служебното правителство на Стефан Янев. Оказа се, че Петков не е получил официален документ за прекратяването на чуждото си гражданство към момента, в който е встъпил като служебен министър, което е в разрез със закона. 

"Гласувам за екстрадиция в Канада! Срам и позор! Толкова бездомни, толкова бедни, които едвам преживяват и за ядене нямат. Ние ще даряваме за оръжия на украинското правителство?", "He разбрах само ние от свободните професии -адвокати, весели момичета и т.н., като не получаваме заплати, по колко трябва да дарим за Украйна...", "Дарявам си заплатата за закупуване на пиратки, с които да се плашат хималайските зайци, стресиращи червените горски мравки".

Така кампанията на Кирил Петков, която той сам "хаштагна" като  #ЕднаЗаплатаЗаУкрайна, вече има нов комичен вариант. Потребители масово се обединяват около кампанията #ЕдинБилетЗаКирил. Става дума за акция, в която граждани призовават да се създаде благотворителна сметка за набиране на средства за еднопосочен билет на името на Петков за Украйна със слоган "Изпрати смс, спаси България!!!"

Аделина Банакиева пише: "Kiril Petkov призовава да последваме личния му пример и да даряваме по една заплата за Украйна. Да даряваме за оръжие. Пич, от началато на войната ти лично на колко украински деца купи лекарства и памперси? Ти лично колко пъти зареди с гориво личния си автомобил и отиде да извозваш бежанци? Ти лично колко човека от Украйна нахрани, плати им наем, плати им ток, занесе им дрехи и обувки, купи храна за животинките им? Ти лично колко пратки плати на куриерската фирма на министъра си, за да пращаш инвалидни колички по цяла България? Ти лично колко украински роми извози към съседни държави, за да ги спасиш от реалната хомофобия тук. Ти лично колко денонощия изкара без да мигнеш? Ти лично на колко български и украински хора с увреждания помогна да се оперират, да си купят медикаменти… ТИ ЛИЧНО… Честно… бях решила да ви дам шанс, ама вие за чеп за зеле не ставате бе… Военна помощ се дава от държава! Държавата и държавниците носят отговорност за нея! Срам ме е. Срам ме е, че се доверих за пореден път. И който ти е дал този съвет за заплататата е много, ама много тъпо същество.. почти колкото е тъпо да си плеснеш този пост на стената." От мен #едналопатазакиро

Ето и още от народното творчество, посветено на кампанията, подета от Петков: