„Чувствам се добре, щастлива. Радвам се, че имам първото бебе”. Това заяви пред TrafficNews.bg Анка Ангелова, която е майката на първото бебе за 2020 година.

Райчо проплаква в първата минута на 2020 година в най-голямата болница в Южна България – Университетската „Свети Георги”. Той е претендент за титлата „Първото бебе на новото десетилетие”.

„Най-напред да е жив и здрав, да си изкара училището, да учи и да има средно образование, да е нормален човек и да си има собствена работа”, пожела му още Анка.

Още вижте във видеото:

 

Момченцето е родено 5 седмици преди термина на майката. То е високо 45 сантиметра и тежи 2 килограма и 270 грама.

„Природата така е подредила нещата, че първото бебе да се роди по нормален механизъм, в първата минута и в нашето отделение. Рядко се случва, но тази година се случи ние да сме първенци”, обясни Блага Байлова – старша акушерка в УМБАЛ „СВ. Георги” – Пловдив.

Първото бебе на десетилетието се роди в Пловдив!То проплака в УМБАЛ "Св. Георги”

Последното бебе, родено в отделението е момиченце. В новогодишната нощ в Родилното отделение са проплакали и близнаци. Те също са недоносени, но са в стабилно състояние под наблюдение.

Тенденцията у нас е за намаляване на броя на родените деца. Данните за последната година не са пълни, но тези за 2018 сочат, че на бял свят са се появили 62 хиляди бебета. През 2010 година техният брой е бил 75 000.