Следващите три седмици водещите в обществените медии трябва да бъдат заменени с психиатри. Това е жизненоважно както за оцеляването на самите водещи, така и за психичното здраве на целокупния народ. Или поне на този, който все още гледа телевизия. Защото очевидно границите са преминати. Кандидатите за народната любов, които от сутрин до вечер дефилират по телевизионните студия /защото законът се е погрижил за правата им/, заплашват  и без това хлабавите психични устои на нацията.  

Изключителната некомпетентност, граничеща с невежество, политическата немощ и функционалната неграмотност в съчетание с огромните амбиции са най- малкия проблем на някои от кандидатите за депутати и президент. Въпросните дами и господа демонстрират състояния, които могат да бъдат квалифицирани единствено от лекар с подходящата специалност. 

Предизборните дебати  в различните формати могат да се рекламират като „Шоуто на Луна” в бТв, „Веселият Волен в Панорама” , Мисията на Миската в Референдум”, „Стендъп комеди с Йоло Денев” , „Лека нощ, деца с Лупи” и пр.

Кандидатите за парламента и президентството са компетентни по абсолютно всички актуални теми и коментират и анализират без оглед на факти и обстоятелства.  В дните, в които статистиката отчита рекорди на заразени и почина с коронавирус, кандидатът за вице на лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов – Елена Гунчева пита в ефир „Има ли изобщо епидемия?”  Тя заявява , че е "категорично неваксинирана" и няма думи, с които да опише презрението си към "тези течности".

Колежката й от „Атака” Анелия Дулева, гост в „Референдум” заявява, че зелените сертификати са „здравен фашизъм” , ковидът е компютърна анимация, а статистика на коронавирус в България няма и „всички цифри се изпращат от един институт в Харвард”. „Има ли някой в България и света, който да е изолирал тази ковид вирус. Всичко , което виждаме е компютърна анимация, той не изглежда така. В света няма изолиран такъв. Нека кажат колко хоспитализирани и починали има след ваксина” , заявява Мис Бургас за 2010 година.  От съседната банка се включва и кандидатът  на Евролевицата Димитър Митев , който нарича главният санитарен инспектор  доц. Ангел Кунчев „прост селянин от Хасково” и заплашва „лично да го набие, тъй като плаши бабички и малки деца”. Същата участ е подготвил и за „оня олигофрен с мустаците”, визирайки д-р Кантарджиев. „Животът продължава. Хората се раждат и умират” заключава евролевият кандидат , с което слага точка на тревогите на водещата за справянето с пандемията и ролята на бъдещия депутат в нея.

Обидните квалификации и агресията вече не са екзотика в ефира. Само преди дни водещата Мария Цънцарова изгони от студиото Луна Йорданова, която нарече останалите участници в дебата Александър Томов, Волен Сидеров и Николай Малинов  „комунист, подлога и шпионин“. Преди да напусне обаче, тя се обърна към Александър Томов с думите: „Лупи, заповядай да се подпишеш, ако си съгласен за лустрация. Пред всички наши зрители да покажеш на народа какъв президент ще бъдеш. Не, ето – той отказва да подпише. Искаме да попитаме и един шпионин – г-н Малинов, ще подпишете ли за лустрация? И той отказва", коментира Луна в ефир, целуна обектива на камерата и се изнесе на 12-сантиметровите си токчета.

Волен Сидеров пък обвини телевизията, че прави ПР на Луна и също напусна студиото.

Някои от кандидатите вероятно на подсъзнателно ниво усещат, че имат нужда от лекарска помощ и демонстрират това с облеклото си. Бившият мандатоносител на Васил Божков Георги Георгиев от БНО се появи в студиото на БНТ с бяла престилка, заявявайки че иска да излекува цялото българско общество. Пандемичната летаргия трябва да бъде спряна. Да се отстрани по хирургичен начин този тумор, наречен политическа класа", настоя той. На въпроса на Надя Обретенова "Вие ваксиниран ли сте?", Георгиев се прекръсти: "Да не дава Господ!". Самият Георгиев се появи гол само по тиква на предизборен плакат на предишен вот, така че заболяването му очевидно има история.

Не можем да не се отнесем с уважение към стоицизма на водещите Надя Обретенова и Добрина Чешмеджиева, които разговарят с Йоло Денев и компания със спокойствието на психиатри с 30 –годишен стаж. Но все пак да не забравяме, че не всички зрители са тренирани. 

На този фон смислените разговори и важните послания буквално изчезват в целият този абсурд. Подобни дебати дават и отговор на въпроса защо България е на първо място по смъртност и на последно място по ваксинирани в Европа. 

Предизборните дебати показват, че има спешна нужда от поправка на Изборния кодекс, защото другият вариант е кандидат –политиците да минават на психотест, преди да им се даде право да се появяват в национален ефир.  И ако хората, които налагат подобни правила, имат за цел да превърнат политиката в цирк, не бива да се обиждат, когато публиката започне да се държи с тях като с маймуни.