Светът е притаил дъх в очакване как ще се развие кофнликтът на територията на Израел. След ескалацията на руско-украинската война на 24 февруари миналата година, днес сме свидетели на палестинско-израелска война, която започна преди две седмици.

Военното нападение на Русия над Украйна доведе до сериозни икономически последствия за цяла Европа, а и за останалия свят. 

При разпалване на войната в Украйна всички станахме свидетели на рекордното увеличение на цените на строителните материали, тъй като се оказа, че голяма част от арматурното желязо в България, се внася именно от засегната от конфликта държава. Мерките срещу Русия пък доведоха до покачване на цените на горивата. Преди това пандемията и мерките, свързани с локдаун, пък вдигнаха рекордно цените и на други основни стоки за потребителите, забавиха и буквално спряха редица огромни производства в целия свят, повишиха цените на дървения материал, на желязото, на химическите продукти, на горивата. 

Затова днес ни е напълно ясно, че войната в Израел може потенциално да повлияе на потребителските цени на хиляди километри от епицентъра на военни дейсрвия. Не само заради прекъсвания на веригата за доставки, но и заради увеличението на цената на петрола. 

„Повишеното напрежение и потенциалните прекъсвания на доставките в Близкия изток може да доведат до покачване на цените на суровия петрол. Това може да има последици за непрекия внос в Малайзия, тъй като по-високите транспортни разходи ще бъдат прехвърлени на потребителите. Въпреки че някои увеличения на цените може да са временни, ако войната продължи или ескалира, това може да доведе до по-продължителни прекъсвания във веригите за доставки и по-високи разходи, потенциално повлияващи върху потребителските цени в дългосрочен план“, каза само преди дни професорът по икономика в университета Монаш Ниаз Асадула.

Тук въпросът е каква е зависимостта на страните в Европа от суровия петрол на Израел. И за всички е ясно, че единственото, което може да се направи за минимализиране на потенциалното икономическо въздействие върху местните пазари, е страните да проучат диверсификацията на своите източници на внос и да намали зависимостта си от страни, пряко засегнати от военните конфликти.

Проблемът е, че траекторията на палестинско-израелската война може косвено да има отражение върху геополитическия пейзаж в цяла Югоизточна Азия. И в този смисъл да наруши цялостно веригата за доставки. 

За периода от януари до август 2023 година България е внесла стоки от Израел на стойност 172,2 млн. лева, което е ръст със 120% спрямо същия период на миналата година. Изнесли сме към страната продукти за 298.6 млн. лева. 

Именно заради това икономистите проучват активно неизбежните икономически последици от войната в Израел, особено влиянието й върху разходите за гориво и електроенергия.

Например, неотдавнашното изявление на кипърския министъра на енергетиката Георгиос Папанастасиу даде да се разбере, че трябва да се подготвим за покачващите се цени, като започнем от горивата, засягайки както сметките за гориво, така и за електричество. И това касае целия европейскио свят. 

Икономистите подчертават, че негативните ефекти от тези развития са пряко свързани с интензитета и продължителността на конфликта. Ситуацията остава динамична и се следи отблизо. Въпреки че е твърде рано да се правят окончателни заключения, мащабът на въздействието, както в региона на Израел, така и в световен мащаб, до голяма степен ще зависи от продължителността на тези продължаващи конфликти.

Вече сме свидетели как конфликтът доведе до повишаване на цените на петрола. Само за последния ден цените на петрола скочиха с близо 2 на сто, след като беше регистриран по-голям от очаквания спад на американските запаси, а това поднови опасения за сигурността на доставките заради задълбочаването на конфликта в Близкия изток. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха с 1,62 долара или 1,8 на сто до 91,49 долара за барел.

Продължителната несигурност и нестабилност може да повиши цените и инфлацията. Глобалното икономическо забавяне поради нарастващите лихвени проценти вече е очевидно и всякакви събития, причиняващи смущения на пазара, свързани с лихвените проценти, биха могли допълнително да забавят пазара и да изострят инфлацията.

Това до голяма степен засяга пазара на имоти, който е пряко обвързано с няколко фактора - цена на строителството, респективно на строителни материали, цена на труда на работниците в бранша, лихвени банкови условия, както и покупателната способност на населението. 

След като войната може да окаже влияние върху световните цени на суровините, особено в енергийния сектор, това следва да се отрази на цените във всички сектори, особено тези, които разчитат на внос. Следователно може да се очаква покачване на цените на строителството, а от там и на имотите у нас. 

В обобщение, войната в Израел вече оказва влияние върху икономиката, с нарастващи цени на енергията и потенциални последици за търговскията в региона. Ситуацията остава нестабилна и това прави трудно очертаването на икономическите и геополитически тенденции. Всичко зависи и от това колко дълго ще продължи конфликта.