По материали от ESPN

През лятото Григор Димитров отскочи от дома си в Монте Карло до остров Майорка, за да потренира с Рафаел Надал. Българинът пристигна в академията на световния номер 1, изпълнен с желание. Идеята бе проста – ако искаш да си най-добър, трябва да се учиш от най-добрите.

В продължение на седмица двамата си разменяха снаряди от основната линия, а Григор попиваше и най-малкото късче информация от човека, който приключи годината като лидер в световната ранглиста. Кой не иска да тренира със световния номер! Със сигурност може да се научи много, каза Григор по време на турнира в Лондон, който спечели.  

В момента Димитров е на 26 години, а е бил само на 14, когато Надал за пръв път спечели Ролан Гарос през 2005 година. Българинът е израснал, наблюдавайки как испанецът се превръща в един от най-великите тенисисти на всички времена. Възможността за съвестната тренировъчна седмица е била уредена от треньора на Григор – Дани Валверду, а Димитров изобщо не се е замислил.

Всеки, който е гледал тренировките на Надал по време на турнири и извън тях, е запознат с невероятната работна етика на 31-годишния тенисист. Много от младите играчи, които влизат в ролята на спаринг партньори на Рафа по време на турнирите от Големия шлем, ще ви кажат колко е трудна стопроцентовата натовареност, която налага испанецът на тренировка. Често са принудени да играят 45 минути под изпепеляващото слънце, преди Рафа да им позволи да пийнат няколко глътки вода.

Надал все пак е бил милостив към Григор и му е осигурявал развлечения след тежките занимания на корта. Возехме се на лодка, плувахме в морето, като две малки деца. Разбирахме се отлично и си прекарахме страхотно, разказва българинът.

Димитров от години е считан за един от най-талантливите тенисисти в тура, но до момента трудно намираше постоянството си. Един от бившите му треньори – Питър Макнамара, казваше, че за всеки удар Григор има 10 възможности и е проблем да избере най-правилната от тях. След полуфинала му на Уимбълдън през 2014 година последва спад, но в последните два сезона българинът успя да се изкачи от номер 40 но номер 3 в ранглистата.

Григор не скрива, че е слушал и е попивал всичко, което са си говорили с Рафа за тениса. Двамата са обсъждали и епичната победа на Надал в полуфиналния им сблъсък на Открития шампионат на Австралия през януари. Победа, която по думите на самия испанец е една от най-ценните в кариерата му.

И Валверду и Димитров са категорични, че времето, прекарано в академията на Рафа е дало огромен тласък в развитието на българина като топтенисист.  След това дойдоха и най-големите успехи на Григор през сезона – първата му Мастърс титла в Синсинати и трофея в Лондон, възкачил го до номер 3 в света. Българинът далеч не е останал впечатлен само от интензивността на тренировките и на Надал. Неговата етика е невероятна – независимо дали побеждава или губи, езикът на тялото му остава един и същ, възхищава се Димитров.

Всъщност двамата планират да изкарат още една тренировъчна седмица преди началото на сезона. Съдейки по начина, по който завърши годината, този път и Рафа може да научи някои неща от Григор.