"Всичко по изхода на делото зависи от комплексните автотехнически експертизи. Засега се позоваваме основно на свидетелски показания, но разследването продължава и експертите ще имат последната дума", коментира главният прокурор Сотир Цацаров. 

Днес наблюдаващият прокурор поиска постоянен арест за жената, която причини катастрофата с шест жертви на автомагистрала "Тракия" в петък 13-ти. 

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира смъртоносния инцидент на днешния брифинг, който даде в Пловдив, след като бе гост на дипломирането на абсолвентите от Юрисическия факултет на Пловдивски университет. 

По думите на Цацаров травматизмът при катастрофите може да бъде намален само с комплексни мерки. Прокуратурата винаги действа, когато тежките последствия са факт. Имаме нужда от превенция, посочи той. Тя зависи от законодателството свързано със Закона за движение по пътищата. Зимните гуми, коланите и забраната на десните волани са например част от регламентите, които биха могли да доведат до желаната превенция. 

Той заяви, че няма как прокуратурата да разследва на общо основание всички фирми-превозвачи и че контролните органи като "Автомобилна администрация" трябва да отговарят за изправността. От друга страна обаче, той подчерта, че използването на коланите в автобусите не зависи единствено от фирмите, от шофьорите на автобусите или от стюардите. 

"Няма как двама души - шофьор и стюард, да задължат всички пътници да сложат коланите си. Въпрос и на лична отговорност е. Всеки гражданин трябва да го направи, когато види знака за колан - така спасява собствения си живот", категоричен е Цацаров.  

По искане на Окръжна прокуратура – София днес в 16 часа ще се разглежда мярка за неотклонение спрямо жената, карала колата, която се удари в автобуса. Те е задържана по обвинение за нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на МПС, в резултат на което по непредпазливост е била причинена смърт и телесни повреди на повече от едно лице /престъпление по чл. 343 ал. 4 от Наказателния кодекс/. Припомняме, че жената бе задържана с прокурорско постановление за 72 часа часове след трагичния инцидент. 

Разследването по делото продължава под наблюдението на ОП – София. Към настоящия момент са проведени разпити на свидетели, иззета документация от фирмата – превозвач, назначени експертизи.