На шестия ден от ескалиращия конфликт между Израел и Хамас, експертите предупреждават за нарастващите цени на петрола и инфлационния натиск като потенциална последица от продължаващите военни действия.

Световните анализатори вече чертаят хоризонтите. А впрочем, някои намекват, че едни от силните аргументи за разпалването на конфликта са икономически.

В началото на септември стана ясно, че има вола за създаването на нов "път на коприната". Страните от Г-20 на срещата на върха в Ню Делхи обявиха подкрепа на проекта за създаване на транспортен и икономически коридор, свързващ Индия със страните от Близкия изток и Европа. Тогава стана ясно, че има съгласили да бъде представен „план за действие“ за неговото изпълнение през следващите два месеца. Само няколко седмици по-късно размирици имаше и в Армения, а в Израел се стигна до буквално военно положение. 

Решението за нов коридор е взето в съответствие с меморандум за разбирателство, подписан от президента на САЩ Джо Байдън, индийския премиер Нарендра Моди и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Познайте откъде минава новият път на коприната IMEC /India – Middle East – Europe Corridor/

В събота вечерта, 9 септември 2023 г., в края на еврейския ден за почивка Шабат, Бенямин Нетаняху направи кратко, но съдържателно изявление по израелската телевизия. Министър-председателят искаше да уведоми своята технологично силна нация, че нейната територия ще се превърне в централната връзка на икономически коридор, свързващ Индия с Европа, през Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Йордания. Този коридор ще се простира от средиземноморския бряг на Израел до южната част на италианския ботуш.

Мащабният инфраструктурен проект включва изграждането на железопътни линии между страните от Близкия изток, както и развитието на пристанищната инфраструктура, предназначена за транспортиране на стоки между тези държави и Индия, и има за цел да свърже южноазиатската държава с Европа. Той също така включва полагане на нов подводен кабел и тръбопроводна мрежа за транспортиране на водород.

Този огромен проект, пряко конкуриращ се с китайските пътища на коприната, ще включва изграждането на нови пристанищни съоръжения, нови железопътни линии, електрически линии с много високо напрежение, тръбопроводи за водород и оптични кабели. Израелският премиер благодари на Индия, съответните арабски държави, Европейския съюз, Франция, Германия и Италия. На 4 септември Италия обяви, че напуска клуба на страните членки на Пътя на коприната. Това беше единствената страна от Г-7, която се присъедини към гигантския икономически план, стартиран през есента на 2013 г. от китайския президент Си Дзинпин.

Бенямин Нетаняху обясни, че това е най-важният проект за международно сътрудничество в историята на еврейската държава. Като си спомним, че през ноември 1947 г. Индия и Саудитска Арабия гласуваха в ООН против създаването на държавата Израел (навремето Йордания и Емирствата не съществуваха като независими държави-членки на ООН), ние измерваме дипломатическия напредък, постигнат от еврейската държава от май 1948 г., датата на нейната независимост.

На 10 септември 2023 г. за първи път в историята израелска делегация стъпи официално на саудитска земя - по случай 45-ото издание на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО в Рияд. В началото на лятото саудитското правителство премахна препратките към "ционисткия враг" от училищните учебници.

Това затопляне на отношенията обаче едва ли се е харесало на всички. Нито възможността този коридор да стане водеща логистична линия, а страните по него - незаобиколим фактор. 

Месец по-късно Израел е нападнат

Силните икономически мотиви за дестабилизация на региона несъмнено ще окажат резултат върху глобалния свят в следващите месеци. 

Във вторник главният икономист на Международния валутен фонд, Пиер-Оливие Гуринша, каза, че е „твърде рано“ да се оцени въздействието върху глобалния икономически растеж от дългогодишния конфликт.

Но той каза, че МВФ „следи ситуацията отблизо“ и отбеляза покачването на цените на петрола, когато конфликтът за първи път започна.

„Виждали сме това в предишни кризи и предишни конфликти. И разбира се, това отразява потенциалния риск, че може да има прекъсване на производството или транспорта на петрол в региона“, каза той.

Междувременно президентът на Световната банка Аджай Банга каза във вторник, че конфликтът Израел-Хамас е ненужен глобален икономически шок, който ще затрудни централните банки да постигнат т.н. "меко приземяване" - забавяне, което избягва рецесия - в много икономики, ако се разпространи". 

„Това е хуманитарна трагедия и е икономически шок, от който не се нуждаем“, каза Банга пред Ройтерс в кулоарите на годишните срещи на Международния валутен фонд на Световната банка в Мароко.

Централните банки „започнаха да се чувстват малко по-уверени, че има възможност за меко приземяване, а този развой на събитията го прави по-трудно“, каза Банга.

Рори Джонстън, основател на онлайн фирмата за изследване на петрола Commodity Context, отбеляза, че въздействието на конфликта върху цените на петрола е незабавно.

„Конфликтът действа възходящо за цените на петрола. Непосредствената краткосрочна реакция, както видяхме, беше около $3 или $4 увеличение на цената на глобалния суров петрол от уикенда, посочи той.

Въпреки че районът не произвежда много петрол, тревогата беше, че насилието може да се прелее в политиката около пазара на суров петрол и да навреди на потока от петрол.

След първоначалните сътресения, дължащи се на конфликта, обаче, цените на петрола се понижиха през последните дни. Барел американски суров петрол поевтиня с два процента до 84,27 долара. Суровият петрол Brent, международният стандарт, падна с 1,4% до 86,42 щатски долара за барел в ранния следобед на търговията в сряда.

Цените се понижиха леко във вторник, след като Саудитска Арабия заяви, че работи с регионални и международни партньори, за да предотврати ескалация, и потвърди усилията си за стабилизиране на петролните пазари.

Накъде могат да тръгнат цените на петрола оттук нататък

Джонстън каза, че докато краткосрочната, рязка реакция на пазарите към кризата можеше да се очаква, средносрочните тенденции зависят от това как реагират някои от другите играчи в този конфликт.

По-специално той каза, че наблюдателите трябва да разгледат до каква степен Иран, който според него наскоро е увеличил износа си на петрол, се намесва в конфликта.

„Една от основните тенденции, които наблюдавахме досега тази година, беше драматичното увеличение, около 500 000 до 700 000 барела на ден, в иранското производство и износ на суров петрол. И това е забележимо, защото няма официална промяна в позицията на Вашингтон за санкциите срещу Иран“, каза той.

Ако Иран играе по-голяма роля в продължаващия конфликт, Джонстън каза, че Техеран е изправен пред риска Съединените щати да затегнат санкциите, което може да засегне световните доставки на петрол.

Джонстън каза, че конфликтът може също така да застраши потенциална сделка между Саудитска Арабия и Израел за нормализиране на отношенията между двете държави.

Ако израелската бомбардировка на Газа продължи със същото темпо, Джонстън каза, че Саудитска Арабия може да се види като част от коалиция от арабски държави, които упражняват някакъв вид натиск върху Израел да прекрати нападението си над Газа.

„Колкото повече се влошава политиката там, толкова по-трудно ще бъде за Саудитска Арабия да продължи да подкрепя тази сделка“, каза той.

Експерти също така предупредиха, че несигурността около цените на петрола може да доведе до инфлационен натиск и покачване на цените на храните, които вече бяха подложени на стрес поради войната в Украйна и оттеглянето на Русия от Черноморското споразумение за зърно.

„Миналата година тези съществуващи инфлационни опасения и затруднения във веригата на доставки бяха засилени от нахлуването на Русия в Украйна и последвалия енергиен шок и хранителен шок. Мисля, че това води до същата загриженост“, каза Джонстън.

„Вече сме в политически предизвикателен момент, както по отношение на растежа, така и на инфлационния натиск, а сега геополитическите кризи продължават да се развиват спираловидно.“

И докато срещата на Г-20 в Ню Делхи миналия месец беше белязана от прегръдки и триумфални усмивки, които ознаменуваха идеята за един забележителен междуконтинентален търговски съюз, днес икономическият коридор Индия-Близкия изток-Европа /IMEC/, изглежда все по-малко вероятен. Кой прокарва нов Път на коприната през територия, на която се водят военни действия?