Преди година пловдивски предприемач имаше идея да инвестира във ферма за хлаберки и плъхове край Пловдив. Тогава екоинспекцията не му позволи и инвестиционното намерение пропадна. За сметка на това обаче в центъра на Пловдив се е появила незаконна ферма, която ежедневно произвежда огромни количества хлебарки. Вероятно е въпрос на време да се появят и плъховете. Нито хлебарките, нито плъховете са искали разрешение от РИОСВ да се заселят там. Но те са там!

Всяка вечер центърът на Пловдив се превръща в кочина, макар , че в случая това е обида и към прасетата. Гнусно, грозно, токсично - това са само част от екстрите, за които допринасят посетители и граждани. 

Това, което виждате на снимките, е състоянието на Малката Главна в събота вечер. Опаковки от храна и други продукти са осеяли кашпите с дървета и растителност, кошовете преливат, земята е "постлана" с килим от отпадъци. Лъха на мизерия, на безхаберие и на пълна липса на заинтересованост към града ни. Най- мръсно е на площада пред търговския център "Халите", тъй като в района има огромна концентрация на обекти за бързо хранене - дюнери, пици и пр. Сутрин служителите на "Чистота" събират камари боклуци, но няколко часа по-късно гледката отново е същата. Дори настилката в тази част на улицата вече е хлъзгава, заради мазнината, която капе от хилядите дюнери, които ежедневно се продават от обектите в района. Вчера възмутен граждани изпрати и снимки на пълчища гигантски хлебарки, които обитават цветарниците на дърветата, които вечер се превръщат в кошове.  

Проблемът е, че нито едно от заведенията не се грижи за чистота на района. Тяхната отговорност приключва докато клиентът си вземе храната. А къде след това отиват всички салфетки, хартийки, найлончета и картончета, не е техен проблем. Схемата с кошовете за отпадъци, поставени в района изобщо не отговаря на количеството боклук, което се генерира. Общината спешно трябва да обърне внимание на района и ако собствениците на заведения не вземат необходимите мерки, то да бъдат принуди през санкции да го направят.  

Ведмоства като РЗИ и "Дезифекционна станция" също би трябвало да вземат отношение, защото този район се е превърнал в потенциален източник на зарази. 

Не на последно място е важно и какво впечатление оставя "най- дългата пешеходна улица в Европа" у туристите, които минават през центъра на града. Ако улицата, по която минават най- много туристи, изглежда по този начин, какво да очакваме от останалите?! И всъщност какви туристи да очакваме с подобни гледки? Отделен е въпросът дали там е мястото на тази импровизирана food зона. 

 

Центърът на Пловдив вечер – големи хлебарки, мазни остатъци от храни и боклуци навсякъдеНе само че гражданите не чистят след себе си, но и заведенията за бързо хранене не поемат оговорност

Нашествие на огромни хлебарки на Малката главнаРайонът около "Халите" редовно е залят от боклуци