„Загубата на община „Родопи” е нашата болка. Повод за гордост е, че спечелихме Асеновград, Карлово и Марица. Няма как да не призная обаче, че г-н Спасов бе сигурен фаворит за нов мандат аз бях убеден в неговата победа.” Това сподели пред репортер на TrafficNews.bg областният координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев. До седмица предстои областната структура на ГЕРБ да проведе събрание, на което да представи анализ на резултатите и причините за загубата на партията в най-голямата община от Родопската яка.

Въпреки изненадващата за него загуба в „Родопи”, Мараджиев сподели, че се чувства горд от изборните резултати в областта.

„Завършихме последния мандат с 5 кмета от ПП ГЕРБ – 4 от партията и един с коалиционен партньор. На провелите се тази година избори имаме двоен резултат – 10  кмета от ГЕРБ. Осем са излъчени от партията, а двама – с коалиционни партньори. Спечелихме 10 от 17 общини”, коментира кметът на община Стамболийски. Той припомни, че това е била целта, която си е поставил, след като бе избран за областен координатор на партията. И заяви, че мечтата му за следващите избори е броят на кметовете да достигне 11 или 12. Мараджиев допълни, че местната структура в община „Родопи” е силна и единна и има потенциала да се справи по-добре на следващия местен вот.

Градоначалникът коментира и победата на дясната си ръка Мария Вълканова на изборите в Перущица, както и спекулациите, че кандидатурата и цели единствено бъдещо присъединяване на града към община Стамболийски.

„Целта на Вълканова е да направи в Перущица това, което постигнахме в Стамболийски – за четири години тя да стане по-чиста, светла и зелена. Нямам никакви претенции към Перущица – тя е община с традиции, град с име, град, който може да развива прекрасен туризъм. В момента не виждам и необходимост от разширяване на Стамболийски нито към Цалапица, нито към друга съседна община”, заяви кметът.

Въпреки това Мараджиев не скри опасенията си, че ще дойде момент, в който градовете общини, като Кричим и Перущица, няма да могат да съществуват самостоятелно.

„Знам, че може и да засегна някои от колегите, но това е истината – ще дойде време, в което окрупняването на общините ще стане факт. Така, както е факт, че в момента община Пловдив търси разширение. Дали това е възможно или не – хората ще решат сами, тъй като би следвало да се проведат референдуми”, коментира той. „Могат да минат години, но самостоятелни градове няма как да останат общини и да функционират добре като такива в България”, заключи Мараджиев.

Очаквайте цялото интервю с преизбрания кмет на Стамболийски Георги Мараджиев в TrafficNews.bg!