Две години след като в пловдивската езикова гимназия "Иван Вазов" парче мазилка се откърти от тавана на физкултурния салон и рани ученик по време на час, проблемът със сградата ще бъде решен. В училището предстои строеж на нова спортна зала, за която Община Пловдив ще отпусне 1 милион лева. В момента в гимназията са принудени да събират до 6 класа едновременно във физкултурния салон въпреки липсата на място, за да може да се изпълняват часовете, предаде БНТ.

Между 100 и 150 ученици тренират едновременно в часовете по физическо в салона на езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив. Различните класове играят народни танци, волейбол, тенис на маса, хандбал, шах.

Вихра Ерамян - директор на Езикова гимназия "Иван Вазов"- Пловдив: "Трудно тренираме в тези условия особено като се има предвид, че децата искат да спортуват, учителите искат да провеждат ефективен образователен процес."

Въпреки трудностите Езиковата гимназия печели редица спортни награди. Таванът на салона обаче продължава да е обезопасен с мрежи заради инцидента преди две години, когато паднала мазилка рани ученик по време на физическо.

Нона Димовска - 12-и клас: "Няма как просто спортът ни да бъде ползотворен, защото през повечето време по-скоро се пазим от топките и от хората, които играят около нас, отколкото да се отдадем на това, което правим всъщност."

По предложение на кмета на Пловдив предстои да започне изграждане на нова спортна зала. Училището разполага с готов проект и издадено строително разрешение, а сумата трябва да се гласува на сесия на общинския съвет.

Новата зала ще бъде пригодена за различни видове спорт и ще се изгражда северно от сега съществуващия физкултурен салон. Надеждите на ръководството на училището са сградата да бъде готова до 2019-а година.