От днес падат ограничителните мерки за посещение на парковете. Със заповед на министъра на здравеопазването от 9.30 до 18.30 се разрешава  деца до 12 години, придружавани от родител или член на семейството, но не повече от двама възрастни да ходят в парковете, а преди 9.30 и след 18.30 парковете се отворени за собственици на кучета. Те обаче могат да се движат само поединично. Парковете са отворени и за хората, които спортуват.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват да сядат по пейките, а детските площадки и спортните съоръжения остават затворени. 

Само от нас зависи как отмяната на тази забрана ще се отрази на разпространението и заразата. От една страна е добре деца и възрастни да могат да прекарат време на чист въздух сред природата, а хората които спортуват, да могат да го правят в парковете. В същото време обаче сме свидетели как през последните дни в междублоковите пространства могат да си видят големи компании тийнейджъри, които пият бира или по 5-6 майки с деца, които  си общуват без предпазни средства. 

Добре е, освен за правата си , да се сещаме и за задълженията си, а в случая да се погрижим и за близките си като ги предпазим от зараза. Затова нека тийнейджърите / а и не само те/ не превръщат парковете в кафенета, а да ходят там за спорт и разходка. Отговорността е обща, затова нека не подминаваме очевидните нарушения. Полицаите не са пъдари и нека ние не ги превръщаме в такива с неразумно поведение. 

Трафикнюз ви призовава да спазвате правилата-ти посещение в паркове и градини, а ако станете свидетели на нарушения , позвънете на 112. Искаме да бъдем гражданско общество, сега е моментът да покажем, че можем!

Отварят 9 зони за разходка в Пловдив! Вижте кои са теВъвеждат и строги мерки за спазване на социална дистанция