„Луда по теб“, сравнително известен диджей и безспорно един от великите атлети на нашето време успяха да направят немислимото – разделиха обществото до такава степен, че засенчиха всички ожесточени спорове в нашата родина.

Социалните мрежи и медиите прегряха с мнения, анализи, а дори и призиви за „канселиране“ на дадена личност заради едно несбъднато музикално желание.

Двата лагера, които воюват са добре познати – те спорят за всичко от години.

Ковид и ваксините, войната в Украйна, НАТО и Русия,  Израел и Палестина,  еврото и българския лев,  LGBTQ+ прайдове и пропаганда, боксът и Кубрат Пулев и още безчет теми, които изкачат ежедневно под светлината на общественото внимание.

За съжаление обаче с всеки изминал спор демилитаризираната зона между двата лагера, която трябва да служи за бъдещо обединение поне по една национална тема, се отрупва все повече с бетонни блокове, които вдигат нова Берлинска стена. Тя се настанява трайно в умовете ни, а безспорното обединение по един жизненоважен въпрос за България, изглежда все повече като химера.

Понякога се появява някой заслужил спортист или талантливо българско дете, които успяват за кратко да накарат двата лагера да се прегърнат. Още на другия ден обаче това е забравено и започват новите войни на ума. Разделението в обществото ни е до такава степен завършено, че дори омразата към политиците не може да го сплоти. Там също върви ожесточен дебат кой мрази повече нашите управленци.

Истината е, че докато „канселираме“, спорим и издигаме омразата на пиедестал -  България изчезва. Топим се с такива темпове, че до няколко десетилетия ще бъдем на ръба на оцеляването. Берлинската стена в умовете ни обаче е  въпрос на ценности. Тя не може да бъде разрушена от личност или две, лидер или месия.

Нашата стена трябва да бъде бутната по подобие на тази в Берлин – от гражданското ни съзнание. То обаче първо трябва да приеме, че има по-важни теми от Камелия и Джокович, прайдовете и пропагандата, еврото и лева, а именно -  оцеляването на България.

За това спешно се търси и в дневния ред на обществото ни тема и общност, която да бутне първия блок от Берлинската стена в умовете ни. Иначе кенсъл културата и безсмислените спорове ще продължат, докато последните оцелели тук не загасят лампата на държавата ни.