Тухли отпадъци и мирис на сринати външни тоалетни – това остана от трите незаконни постройки, които бяха съборени в последния светъл час от денонощието във Войводиново. Сред отпадъците се виждаха предмети от покъщнината на бившите им стопани. От тях обаче нямаше и следа.

Единствените обитатели, които униформените измъкнаха от сградите, бяха кучета и кокошки, изоставени от семействата, напуснали селото.

Багерът ще се върне в ромската махала още утре сутринта, за да довърши събарянето на предвидените 8 постройки. „С приоритет” са сградите, които са опасни и са застрашени от срутване. Предвижда се премахването на всички постройки в ромската махала, тъй като сградите са незаконни и са построени върху общински терен, обясни заместник-кметът на община „Марица” Петър Минков.

Проблемът с останалите незаконни сгради ще бъде разрешен до 15 дни, коментира пред наш репортер кметът Димитър Иванов. Констативните протоколи още вчера са били закачени във всяка от вече необитаемите постройки.

„Заповедите са  с предварително изпълнение и дори и да бъдат обжалвани в съда, аз поемам отговорност като кмет за тяхното изпълнение”, гарантира Иванов. Той изтъкна, че общината е направила неколкократни опити за решаване на проблема по мирен начин.  Нито едно от пребиваващите семейства обаче не е откликнало на предложените алтернативи.

„Дадохме дума на населението, че до 10 дни ще започнем със събарянето. Стартирахме на третия. Мисля, че действията ни са добър пример за това, че в името на хората проблемите трябва да се решават бързо”, сподели още кметът.

Какви алтернативи са били предложени на местното население през годините и как администрацията ще избегне повторно незаконно застрояване – очаквайте подробности в коментара на Димитър Иванов пред Trafficnews.bg.