Директорите на училища, които самоволно разпуснат учениците след сигнал за бомба, ще носят административна отговорност. Това обяви днес главният секретар на МВР Петър Тодоров по повод новите заплахи по имейл, които получиха най-малко 50 училища в София.

Кой и на каква база обаче ще санкционира директорите?

В понеделник служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че има нов протокол за действие, съгласно който вече няма да бъдат затваряни сгради, ако бъде отправена бомбена заплаха. Такъв протокол обаче няма качен в сайта на МВР, а проверка на проверка на TrafficNews в няколко пловдивски училища установи, че те не са получавали протокол, заповед или какъвто и да е бил документ, свързан с реакция при евентуални бомбени заплахи. Единствено някои от директорите са получили УСТНИ указания от началника на съответното районно управление. От пресцентъра на Министерството на образованието заявиха, че не знаят дали са получили въпросната заповед.

Репортер на сайта потърси за коментар адвокат Михаил Екимджиев с въпроса доколко има резон дадено министерство да търси отговорност от служители на друго министерство, които дори не са уведомени какво точно се очаква от тях.

„Ако има издадена заповед от министъра на МВР или някакъв друг документ, той се явява подзаконов акт. Ако този акт не е съгласуван с министъра на образованието, не виждам как МВР може да изисква директорите, които са подчинени на съвсем друго министерство, да спазват подобна заповед. Разбира се, протоколите и процедурите трябва да бъдат спазвани, но те трябва да са издадени по съответния ред. Задълженията на директорите вменени от Закона за образованието  не могат да отпаднат със заповед, издадена от който и да е министър. Затова , ако спазвайки заповедта на министъра , даден директор изпълни всички изисквания, но все пак реши да се презастрахова и освободи учениците, не бива да му се търси административна отговорност. 

При хипотетичен инцидент  отговорност ще бъде търсена от директора. Ако се окаже, че той не е спазил закона, подчинявайки се на нечия заповед, това не го освобождава от отговорност. Има закон, който вменява на директори и учители задължението на пазят живота и здравето на учениците. Ако ще им се вменяват други задължения, то трябва да има общ административен акт, съгласуван с Министерството на образованието и при евентуален инцидент да е ясно кой носи отговорност.  И в никакъв случай подобни указания не могат да се дават устно, това е абсолютно недопустимо.”, коментира Екимджиев.

Директорът на Английската гимназия ЕГ "Пловдив" Николай Радев пък коментира, че той е сред директорите, получили устни указания от полицията, въпреки че в училището до момента не са получавани сигнали за бомба. 

"Отговорността за здравето и живота на учениците носят директорите, а не министрите. Министърът на вътрешните работи не е мой началник и трудно ще ми търси отоворност. Не сме получавали указания на хартия. Получихме обаждания от началника на полицията, който устно ни инструктура какви действия да предприемем. Има логика незабавно да бъде уведомено МВР и до колкото знам бързо се изпращат полицейски екипи. Според полицията няма опасност при такива сигнали за здравето на учениците, но все пак подчертавам, че отговорността не я носят те, а ние", коментира Радев. Както той, така и други негови колеги посочиха, че при подобни сигнали трябва да има своевременни и бързи действия.