Последната заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров за пореден път раздели и без това настръхналото ни общество. Нарушение на правата ни ли е зеления сертификат, който се въвежда като задължителен при посещението на редица обществени места? Къде свършва твоята собствена свобода и къде започва свободата на другия? По темата потърсихме коментара на известния адвокат и правозащитник Михаил Екимджиев. 

Подкрепям тези мерки. Смятам ги обаче за ненавременни, по - рано трябваше да бъдат въведени, защото това е разумната и по-гъвкава алтернатива на локдауна, през който минахме. Това че съм правозащитник, не ме прави антиваксър. Но когато се говори за права на човека се има предвид правата и на тези които искат да останат живи и здрави с цената на някои периферни ограничения на правата им и да имат по-отговорно поведение, което кореспондира с понятието обществен интерес. Защото винаги, когато се дефинира едно право, се отчитат неговите допустими от конституцията и конвенцията ограничения в интерес на обществото. За да се запазят по -съществени ценности на обществото и правото – здраве, живот, се налагат ограничения на правото на личен живот – купони, дискотеки, право на избор да се ваксинираш или не. Но когато се сложат на везната – животът и здравето на хората е по-важни от останалото, е категоричен адвокатът. 

Според него, в една такава сложна система няма как изведнъж да се намери перфектното решение, от което всички да са доволни. Важното е да има гъвкавост и там, където в движение могат да се поправят дефектите, да се прави. Важно е да има такава рефлексия в правителството. Помним , че и  при предишни заповеди се променяха, заяви адв. Екимджиев.

"Може би от гледна точка на времето за реакция има проблем, но всяко отлагане води до повече смърт.  Ако бях на мястото на Кацаров, не бих чакал ножът да опре до кокала, а бих издал тази заповед много по- рано с някакъв срок за реакция – седмица  или десет дни.  Трудно се управляват кризи, а най- често се управляват реактивно. Оставяме динамиката на кризата да управлява решенията ни. Политиците понякога мислят в различни категории и изчакват, затова сега трябва да се действа светкавично. Както казах забавянето се плаща с човешки животи" заяви правозащитникът.