Обектът "Тракийски град Кози Грамади" се намира в Средна гора, на около 20 километра от Старосел, на връх Кози Грамади (1100 м). Най - лесният начин за достигане до него е с високо-проходима кола (джип) до хижа Фенера, а след това пеша до обекта.

Комплексът тук включва няколко монументални сгради, опасани с крепостна стена. Укреплението е изградено V - IV век Пр.Хр от одрисите и се състои от кули и крепостни стени, следващи релефа на местноста и преминаващи по най-труднодостъпните места. Основната сграда е била резиденция на владетеля на Одриското царство. Постройката е имала площ от 104 кв.м. и е конструирана прецизно с дялани камъни, а подът е изграден от строителна керамика. Входът на двореца е обърнат към долината и разкрива страхотна панорама към региона, което позволява на наблюдателите да реагират адекватно дори и при най-малката опасност.

При македонската експанзия на Балканите (359 г . пр .Хр) крепостта става "жертва" на Александър Велики. Признаци за ожесточена битка са намерените стрели, оловни тежести за прашка и върхове на копия, открити при изследването на местността. След краха на македонската империя траките отново си връщат укреплението.

Археологическите разкопки на крепостта започват през 2005 година под ръководството на археолога Иван Христов от Националния исторически музей, а през 2011 година е публикуван първият том разкриващ проучванията. Открити са много монети от тракийските царе Терес II, Котис I и Аматок, фрагменти от златен нагръдник и двойна брадва-лабрис, която е отличителен белег от бойното снаражение на траките.

Откритията включват още и над 20 светилища, скални гробници и скални форми, които са се използвали в различни религиозни ритуали в култ към Слънцето.

Около връх Кози Грамади има голям брой неизследвани обекти, включително крепостна линия намираща се на 500-800 метра на север и малка християнска базилика.

Поради голямата археологическа стойност на обекта, учените наричат Тракийският град на Кози грамади  "Българският Мачу Пикчу" - eдин изгубен град, в който говори историята и се усеща духът на тракийските владетели. Региона около връх Кози грамади е обявен за защитена местност. Свещената планина на одрисите ще бъде предложена за групов паметник от национално значение.