Най-ниска избирателна активност у нас е отчетена в Пловдив. Това стана ясно от брифинг на Централната избирателна комисия.

Заместник председателят на ЦИК Росица Матева заяви, че всичко е наред със съставите. В страната ще се гласува на 12 905 комисии. 302 от тях са подвижни, 225 са на други места, а 24 от тях са в места за задържане.

До 11:30 часа има сигнали за 45 машини, които не са стартирали. В тези секции гласуването продължава с хартиени бюлетини.

Една жалба, касаеща нарушение за гласуване извън страната е постъпила, а причината е, че член на избирателната комисия не владее български език.

21 други сигнала са постъпили, основно за приканване към машинно гласуване. Всички тези сигнали са препратени, за да се вземе отношение, коментира Матева.

Тя заяви, че са постъпили и множество сигнали, че върху бюлетините от машина не се поставя печат.

„Нека правилата се спазват от тук нататък и да не се пропуска поставянето на печат”, коментира тя, като добави, че бюлетините, които са пуснати без печат ще бъдат отчетени, но все пак членовете в комисиите да се придържат към правилата.

Към 11:00 часа избирателната активност в страната е 8,97 процента. Най-висока е отчетена в Монтана, а най-ниска в Пловдив.