Две емблематични къщи в центъра на Пловдив излязоха на пазара на имоти в началото на тази година. Става дума за т.н. Дом на художниците на бул. "Цар Борис III Обединител" и Зелената къща на ул. "Авксентий Велешки".

Величествената постройка, намираща се на крачка от Домът на културата "Борис Христов", е старата фамилна къща на рода Бъчварови - известни търговци. Наподобяваща дворец, сградата е строена през 1923 година от архитект Стефан Джаков по поръчка на собственика на парцела Щерю Бъчваров.

Имението е построено във виенски романтичен стил и се отличава с красиви орнаменти по фасадата, както и мозайки и витражи. Според някои архитектурата е силно повлиял творчеството на карловския архитект Стефан Джаков, който учи във Виена. 

Къщата със застроена площ 91 кв.м., върху дворно място от 650 кв.м. В момента на пазара на имоти са първия и третия етаж от нея, които са с площ от 170 кв.м., заедно с 525 кв./м. от терена, като в този парцел има изградена отделна постройка. Цената за тези части от имота е 460 000 евро или 2705.88 евро/кв.м. 

Вторият имот е точно на Тунела на Пловдив под Античния театър на Филипополис. Сградата е известна като Домът на художниците. Тя е частна собственост и в момента е в ръцете на една от известните бизнес фамилии на града. Зданието се издига на три етажа, на които до последно бяха разположени шедьоври на изкуството. Къщата от години е превърната в галерия, но днес търси нови собственици и съдба.

Имотът е с РЗП от 291 кв.м и с двор от още 270 кв.м. Сградата и е изцяло реновирана, със сменени - изолация, инсталации, покрив и парапети. Офертите за нея започват от 450 000 евро, което е равностойно на 1546.39 евро/кв. метър.