По повод разрастващото се в последната година строителство на жилищни и бизнес сгради и големия интерес към закупуване на имоти в столицата, Traffic News се свърза със собственика на една от водещите бутикови брокерски агенции "Brain Trust" Стела Неделчева. 

Според нея да си брокер в София е една изключително предизвикателна, отговорна и нелесна задача.

"Брокерът има няколко роли, в които му се налага да влиза ежедневно. Формално сме просто посредници, истината е обаче, че също сме омиротворители, чудотворци, психоаналитици, строители, интериорни дизайнери или каквото изисква ситуацията на клиентите ни", уточни тя.

По думите ѝ строителството е развиваща се ниша – нови инвеститори, нови компании, а на пазара навлизат по-хубави, по-качествени материали, следователно крайният продукт поставя нов стандарт, който от своя страна стъпва на по-висока цена.

"Да, обаче средностатистическият човек продължава да работи за заплата, несъпътстващо променила се спрямо цените на имотния пазар. Следователно той не се вълнува от "класата" на новата сграда, той просто иска повече пространство за семейството си, по-приятни условия или да спре да плаща наем, без това да значи да връща пари на банката през целия си живот", обясни още тя.

Според Неделчева, би било по-лесно, ако просто се научим да реновираме вече построени сгради и да ги правим годни за живеене.

Какви са цените на имотите в столицата в момента?

"В момента цените на имотите в столицата са привидно високи. Защо? Освен проблемът с новото строителство, много от имотите, които са разположени в центъра или в друг търсен, модерен квартал, изведнъж се продават на необосновано високи цени. Търсене и предлагане има, но броят на сделките сякаш намалява. Защо? - неподходящия подход на двете страни в конкретната ситуация", уточни брокерът.

"Защо привидно? Когато поне една от тези страни склони да преговаря, наяве излиза истинската цена на имота, на която се случва сделката. Този процес се повтаря често напоследък, тоест предлагането на имотния пазар поставя високо ценовата летва, но именно благодарение на работата ни като медиатори, успяваме да поставим цените в умерени граници, които водят до реална сделка, изгодна и за двете страни".

Как се движи пазарът на имоти и какави са очакванията за 2019 г.?

"Очаквам задържане на ценовите нива. Може би ще има лек спад в новото строителството и по-конкретно в продажбите "на зелено", но не очаквам кризата от 2008г.", обясни тя.

По думите и купувачите и инвеститорите са много по-внимателни, а стремежът е към висок клас строителство и повишаване на стандарта и комфорта на живот. Самите сгради пък са енергоефективни, ориентирани към опазване на околната страна.

"Имотите, които са качествено построени ще задържат цената си, тези с добрата локация също, но все пак ще намалее покупателната способност и то най-вече поради увеличаване на лихвените проценти по ипотечните кредити. Личното ми мнение, обаче, е че няма да има онзи спад, за който се говори", поясни още тя.

А кои са най-желаните квартали?

"Най-желаните квартали – зависят от типа хора, къде са израснали и работните им места, това често е определящ фактор. Основополагащо, все пак, за развитието на кварталите, е линията на метрото. Там където има метростанция, то районът неминуемо се развива. Моето наблюдение през последните две години е, че най-търсен и най-желан е кв. Кръстова вада – развива се с изключително бързи темпове и все още има незастроени площи", обясни тя.

По думите и "Изток" и "Изгрев" продължават да са желани локации, като държат високи нива на цените и предлагането е малко, а "Надежда", "Дружба", "Овча Купел" и "Хаджи Димитър" са новите желани локации, отново поради фактор метро.

"Най-търсените имоти към момента продължават да бъдат двустайните и тристайните жилища, като основно изискване е светли помещения и нормални по размер спални (поне 14кв.м.), поне един санитарен възел на спалня и правилни форми. Все още хората избягват първи и последни етажи масово. От края на миналата година пък се забелязва тенденция, която смятам, че ще се задълбочи и развие – и това е търсене на къщи в покрайнините на София. Все повече хората искат да излязат от града, търсят чистия въздух и простора", допълни Неделчева.

А презастрояването?

"По мое мнение в София има презастрояване, но не в онзи смисъл, който влагаме по отношение на пазара на недвижими имоти, а чисто визуално и естетически погледнато. Разбира се, то е само в определени райони, но всъщност проблемът идва по-скоро от недоброто планиране по отношение на инфраструктурата. Ако се следват определени стъпки, би могло да се стигне до добре изглеждащи квартали", каза още тя.

Според нея, за да има естетически вид един квартал/ район, одобрените проекти трябва да се синхронизират и съобразяват както с околните сгради, така и с цялата околна среда. "Законът за устройство на територията може да синхронизира основно етажността на сградите в съседство за даден район, но естетиката на сградите – не".

Съвети за бъдещите купувачи на имоти:

"Хубаво би било бъдещите купувачи да се доверяват на компетентни консултанти/посредници, за да избегнат стреса от непрекъснати съмнения, че има проблем, че някой ги подвежда, че сградата ще бъде завършена и т.н. Трябва да бъде проверявана историята на имота, строителните книжа, да се направят съответните проверки в община и НАГ", обясни тя.

"Съветите са безброй и специфични, затова – консултирайте се".