Пловдив се справя добре, но при евентуална оставка на правителството държавата ще спре да работи за следващите 6 месеца. Такъв коментар направи по повод политическата и институционална криза кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

Той припомни, че са отпуснати сериозни суми от държавния бюджет за важни проекти за града, като двата стадиона на Локомотив и Ботев, Водния цикъл, нова детска болница към УМБАЛ "Св. Георги", Околовръстното и друга инфраструктура. По думите му засега в  Пловдив развитието върви много добре, а освен това се очакват още 100 милиона от новия програмен период.

"Начертали сме и другата седмица ще изляза с това какво сме свършили, колко пари са влезли в Пловдив. Здравеопазване, детска клиника, околовръстно. Не е хубаво, когато институциите не си говорят, не е хубаво за никой. Изборите са след 6 месеца, ако са сега нищо повече няма да се случи - 6 месеца държавата ще спре да работи.Ако спрат парите за проектите, няма да е приятно за никой - нито за бизнес, нито за граждани", така коментира въпросът за евентуална оставка на кабинета Борисов. 

По отношение на протестите, кметът на Пловдив бе категоричен, че в условията на демокрацията те са нормален обществен акт, но поясни, че не вижда каква промяна се цели. 

"В крайна сметка това е демокрация. Протестиращите искат промяна, но каква промяна? С друг строй ли, друг ще дойде да управлява ли? Статуквото ще бъде същото, няма кой знае каква промяна да има. Всеки допуска грешки, но има доста популизъм и доста хора, които искат да яхнат протестите", посочи Димитров. 

Стана ясно, че са одобрени разрешенията за протести в Пловдив за днес и утрешния ден, но времето им за провеждане ще бъде редуцирано. 

"Протестите няма да са до 22:30. Ще ги редуцираме до 20:30-21 часа, но те имат 1 час толеранс от края на разрешението", посочи Димитров.