„Видях мълния. Чух, че е наблизо. В следващия момент погледнах и видях суматоха, млад мъж викаше за помощ. Валеше доста проливен дъжд“. Това разказа пред БТВ Снежана Йорданова, която първа се притичва напомощ на удареното от мълния момиче в Приморско във вторник следобед.

„Най-голямата благодарност за мен ще е момичето да остане живо“, каза Снежана Йорданова.

Във вторник мълния удари трима души в Приморско. 18-годишно момиче е тежко пострадало, то е прието в реанимацията на бургаската болница. Момичето е интубирано и с опасност за живота, но живо заради бързата реакция на Йорданова.

Жената заварва на мястото 18-годишната Теодора на земята в безпомощно състояние. Приятелят ѝ – също пострадал от мълнията, е в силен шок.

„Видях, че тя все още е топла, има някаква сърдечна дейност, но пръстите на ръцете ѝ посиняваха. Вероятно за малко е спряла да диша. Започнах сърдечен масаж и накарах приятелят ѝ да я обдишва. Така ѝ дадохме първа помощ до момента, в който на място пристигна линейката“, разказва Йорданова.

Именно тази първа помощ помага на Теодора да дочака линейката жива.

„Нямам опит в оказването на първа помощ макар, че това е вторият ми такъв случай. Вече веднъж спасих баща си след инфаркт по същия начин. Сега имах повече кураж, защото видях, че това работи и виждам колко съществено е умението и знанието да дадеш първа помощ“, разказва Йорданова.

Вечерта й се обадила майката на Теодора, за да й благодари.