В Деня на достойнството и свободата, когато Украйна отбелязва паметта на загиналите на Майдана преди 10 години, президентът Володимир Зеленски призна, че срещу него са извършени 5-6 опита за покушение от руска страна.

"Първият опит беше много интересен, понеже е първи, а после всичко тръгна по мед и масло. В началото хората не знаят какво да правят и това изглежда много страшно. А после разузнаването споделя с вас подробностите, че още една група е пристигнала в Украйна, за да се опита да направи това", разказва Зеленски за опита да бъде убит в интервю за The Sun, цитира го държавната украинска агенция УНИАН.

По думите на Зеленски, той вече е престанал да брои опитите за покушение срещу него от началото на войната в Украйна, пише Дир.бг

"Преживях 5-6 опита за покушение от Путин. Първият беше най-интересен. А по-нататък е като при COVID-а, става по-леко", казва Зеленски.

Той посочва, че Москва и в момента иска да го отстрани от власт. Разкрива и информация за бъдещ опит да бъде ликвидиран, заплануван за края на 2023 г.

"Операцията се нарича Майдан - 3. Тя е насочена към смяна на президента. Може би не чрез убийство. Ще използват всякакви средства, с които разполагат", казва Зеленски по адрес на руската страна. Според данните на украинското разузнаване в операцията "Майдан - 3" става въпрос за внасяне на разкол в украинското общество и предизвикване на хаос в страната, за да бъде дестабилизирана.

Също днес, в чест на Деня на достойнството и свободата, президентът на Украйна Володимир Зеленски направи видеообръщение. Празникът е учреден "в чест на началото на две революции - Революцията от 2004 г. и Революцията на достойнството преди 10 години". Тогава беше Майданът срещу тогавашния законно избран президент Янукович, който избяга с помощта на руските власти.

Навръх празника в Киев пристигнаха молдовската президентка Мая Санду, председателят на Европейския съвет -Шарл Мишел и министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, съобщи УНИАН.

Санду участва заедно със Зеленски и първата дама в церемонията по почитане на паметта на загиналите по време на Майдана. Шарл Мишел пък публикува снимка в социалната мрежа с коментар: "Приятно е да се върнеш в Киев сред приятели".

В обръщението си Зеленски казва, че преди 10 години украинците са отворили нова страница в борбата срещу беззаконието, "срещу опита да ни лишат от европейското ни бъдеще, срещу нашето поробване".

Преди 10 години украинците "се обединиха не само срещу нещо, но преди всичко заради себе си", казва президентът. Според неговата оценка тогава е постигната първата победа - над безразличието, "победа на смелостта, победа на Революцията на достойнството, победата на народната съпротива, на гражданското общество, на подвига ...на всички онези, които се бореха за свобода в столицата и в други региони".

Зеленски посочи, че в резултат на стореното украинците днес имат право да кажат, че фактът, че зад президента се веят знамената на ЕС и Украйна, "не е просто украса на площада, декорация, измислица, а реален символ на неотделимостта на Украйна от Европа, право, което украинският народ и украинската държава доказват през цялото време".

Президентът Зеленски вече вижда звездата на Украйна присъединена в съзвездието, декориращо флага на ЕС, което символизира единството на народите на Европа, цитира го БТА.

Държавният глава изразява увереността си, че статутът на страната му като кандидат за членство в ЕС и предстоящите преговори със сигурност ще доведат до членството на Украйна в ЕС. Той изрично подчертава, че украинците постигат всичко това "въпреки войната".