Промяната във ваксинационния план ще се фокусирай върху рисковите групи и възрастните хора. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на брифинг на Министерски съвет.

„Ако успеем да ваксинираме тези рискови групи, това ще ни развърже ръцете да премахнем много от съществуващите мерки. Ако е възможно бъдете съпричастни към ваксинацията. Много хора имат своите резерви, но смятам, че това е единствения начин да се справим с кризата. Не бива да живеем с илюзията, че всичко е свършило“, заяви Стойчо Кацаров.

Всички, които са си запазили час през електронната система, ще бъдат снабдени с ваксина. Те обаче ще се обслучат спрямо новия график за ваксиниране. Реда на записване за лица под 60 години ще бъде в петък, събота и неделя.

Личните лекари ще изпращат листи до РЗИ с трудноподвижни техни пациенти. Ще бъдат назначени мобилни екипи, които да стигнат до тях и да им осигурят шанс за ваксинация, заяви още  Кацаров.

 

Относно организацията на предсрочните избори служебният министър посочи, че също ще бъде въведена промяна, тъй като оценката на работата на здравното министерство от изборите на 4 април, сочи, че процедурата не е била съвсем рентабилна.  

 „Преценихме, че е по-добре процедурата да се децентрализира и да не се прави от Министерството на здравеопазването. Ще се плаща от Министерството на финансите, но ще се организира на местно ниво“, поясни Кацаров.

Според него каква ще бъде промяната в редиците на здравното министерство не биеа да бъде въпрос на дневен ред.

„Дали ще има НОЩ решава министър-председателят. Според правилника на Министерски съвет това е работна група, чиято задача е да съветва премиера. От гледна точка на управлението на кризата, няма нужда от такава формация. По-важно сега е да се  убедим, че овладяването на кризата зависи от всички ни. Не мога да спася народа, ако той не желае да се спаси“, категоричен бе служебният здравен министър.