„Ако мерките дадат резултат, ще анализираме след 1 седмица, имаме визия за мерките, които ще се разхлабят първо. Ще открехна малко вратата – ще отворим детските градини и яслите”, каза здравният министър Костадин Ангелов.  Той заяви обаче, че гледа с недобро чувство как определени хора се опитват да заобиколят мерките.

„Още когато представихме мерките, не затворихме всички в страната, а само местата, които считаме, че са най-рискови и има голямо струпване на хора.   С недобро чувство забелязвам, какво се случва и как се правят опити заобиколи заповедта на здравния министър. Регистрацията на заведения и т.н., възприемането на събирането на до 15 човека за частни поводи за задоволяване на образователни потребности на децата, организирането на хотели, които правят събирания за 8-ми декември, къщи за гости с частни партита. Ако някои се опитва да надскочи заповедта, могат да се намерят хиляди възможности.Много е трудно да осъществим контрол навсякъде в страната”, каза здравният министър. Той оправи апел да се пращат сигнали за места, на които не се спазват мерките.

„За спорта сме изключително толерантни – затворили сме обектите, които са опасни. Пързалките могат да работят при спазването на мерките – дистанция, коридори за влизане и излизане.Забраната е само за три седмици, не говорим за спирането на цялата държава ”, каза проф. Ангелов.

Доц. Кунчев: Ако не ваксинираме 60-70% от хората, ние не опазваме общественото здраве, а отделния индивидГотвим се за нови пандемии с Национален план България за готовност при пандемия