Здравният министър проф. Костадин Ангелов представи основните акценти в Националния план на България за готовност при пандемия, който бе приет.  При изготвянето на проекта на плана са използвани насоки на СЗО и Европейския център за превенция на заболявания, както научни публикации и пита.

Идеята на плана е при възникване на вирус, да се ограничи заразяването и смъртността от него. Да се осигури лечение на всички граждани, осигуряване на функционирането на всички сектори и служби от национално значение, както и осигуряване на постоянна, достоверна информация относно хода на пандемията.„ Държа да подчертая, че НПГП има общо характер, тъй като пандемичната ситуацията може да възникне при различни патогенни в населението. Той включва основни насоки за действие при разпространението на заразно заболяване. Този план се изготвят конкретни мерки, както имаме при грипа”, каза Ангелов.

„Основното, което се опитваме да кажем – беше разработен генеричен план, всички възможни пандемии. Ако се появи конкретен агент – вирус или бактерия, отчитайки всички негови специфики, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един по отделно, както имаме за грипа”, каза доц. Ангел Кунчев. Той каза, че все още е обезпокоително, как във върха на пандемията все още има 20-30% твърдят, че няма вирус.

„ След нова година ще започнем имунизация, представете си, че ще има хора, които казват ние не вярваме на тези ваксини. Тогава какъв ефект да търсим? Ако не имунизираш 60-70% - не опазваш общественото здраве, а отделните индивиди”, каза Кунчев.