Очаква се днес да бъде повдигнато обвинение на от швейцарския съд на банка "Креди Суис". Обвиненията са в пране на пари на предполагаема българска престъпна група за трафик на кокаин. Става дума за милиони евро, някои от които са били пренасяни с куфари, предаде Reuters. 

Според швейцарските прокурори  втората най-голяма банка в страната и една от бившите й служителки не са взели всички необходими мерки, за да предотвратят възможността предполагаемите наркотрафиканти да укрият и да изперат пари в брой между 2004 г. и 2008 година.

"Креди суис" отхвърля и определя като безпочвени всички твърдения и застава изцяло зад бившия си служител.

По първото подобно криминално дело срещу голяма швейцарска банка прокурорите настояват за близо 42,4 млн. швейцарски франка като компенсация от "Креди суис", която добави, че ще се "защитава упорито в съда".

Обвинителният акт се състои от повече от 500 страници и е фокусиран върху отношенията, които "Креди Суис" и бившата й служителка са имали с българския престъпен бос Евелин Банев и няколко негови сътрудници, двама от който са подсъдими по делото. Вторият обвинителен акт е срещу бившата служителка на банката, която е улеснила прането на пари.