Британската полиция започна идентифицирането на 39-те тела, открити в графство Есекс. Властите  установиха, че камионът с българска регистрация е влязъл на територията на Великобритания от белгийския град Зеебрюге, преминавайки през пристанище Пърфлийт.

Според Иван Димов от Министерството на външните работи не е ясно дали сред жертвите има български граждани, но основната версия на разследването е, че хората, починали в камиона, са били жертви на трафик или нелегални мигранти.

Ако хладилното ремарке на тежкотоварния камион е бил включен, температурата вътре е била -25 градуса, не е имало достъп до светлина и свеж въздух. В момента се установяват причините за смъртта на 39-те жертви в камиона.

Белгийската прокуратура също започна разследване. Властите се опитват да установят дали и за колко време камионът е пътувал през Белгия.

25-годишният шофьор остава в ареста по подозрение в убийство. Британски медии съобщиха, че името му е Мо Робинсън от Северна Ирландия.

Камионът "Скания" с 39 трупа, открит в графство Есекс във Великобритания, е с българска регистрация, но не е тръгнал за смъртоносния си курс от нашата страна, заяви премиерът Бойко Борисов.

"Шофьорът е ирландец, вероятно са ползвали регистрацията, мисля че имат още два камиона, няма как да сме свързани с този случай. Няма как ние да сме свързани освен с табелата на камиона.  Регистриран е 2017 година от ирландска гражданка, тогава напуска България и повече не е влизал в пределите на страната ни", увери Борисорв в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. По-рано от Външно министерство обявиха, че камионът ковчег има варненска регистрация и се води на местна фирма, чийто собственик е ирландска гражданка.

39 трупа в контейнер, вкаран с български камион в АнглияКонтейнерът е намерен в град Тарок, жертвите най-вероятно са бежанци

Камионът-ковчег дошъл от Белгия, разкриха кой е шофьорът25-годишният Мо Робинсън е управлявал сканията с българска регистрация

Борисов: Камионът с 39-те трупа не е тръгнал от България, само табелата е варненскаПолзвали са регистрацията, но хората не са натоварени у нас, увери премиерът