Гражданите на София, Велико Търново, Монтана, Русе, Стара Загора и Бургас, които се отопляват на твърдо гориво – въглища или дърва, ще могат да подадат заявление и да сменят печките си безплатно с друг по-екологичен начин на отопление. Близо 10 хиляди души ще могат да се възползват от замяната.

Общата стойност на проекта е 16 млн. евро, от които 60% са безвъзмездна финансова помощ по евро програмата „Лайф”. За нея са кандидатствали шесте български общини. До 3 години всички дейности по проекта трябва да бъдат завършени, включително смяната на 10-те хиляди печки. Това е първият интегриран проект за подобряване на качеството на въздуха, похвали се кметът Йорданка Фандъкова и колегите и.

Заявилите желание за смяна на отоплението ще имат възможност да изберат между печка на пелети, газ, климатик или топлофициране, а старите им печки ще бъдат демонтирани и извозвани от общините, за да бъде сигурно, че домакинствата няма да се върнат към твърдото гориво.

В София – градът с най-мръсният въздух, близо 5000 печки ще бъдат подменени с алтернативно отопление по програма „Лайф”. Столична община ще плати 3 млн. евро, а още толкова ще доплати Европейския съюз за столицата. По програма „Околна среда” пък общината се надява да подмени още 5000 печки.

В проекта влизат и две нови стационарни станции за качеството на атмосферния въздух, които да бъдат включени в националната система. Със средства по този проект ще се подобри и модела за ранно предупреждаване, възложен на БАН, допълни Фандъкова.

Очакваният резултат е 160 тона фини прахови частици по-малко на годишна база.

Обсъжда се и нормативна промяна, касаеща отоплението през зимата – енергийни помощи за социално слабите семейства, както и различни стимули за преминаване към еко отопление.