Жителите на южния град Енергодар се събраха пред местната електроцентрала, за да не допуснат руските сили да поемат контрол над нея. А жителите на Мелитопoл в югоизточната част на Украйна излязоха на протест срещу руското присъствие.

Един милион души вече са избягали от Украйна в съседни страни, по данни на ООН.

Украинският град Бердянск  е на практика окупиран, като в населеното място няма никаква украинска армия.Това каза пред NovaNews зам.-кметът на украинския град Бердянск Елена Божкова.

„Чуват се единични експлозии извън града, не знаем къде. Иначе в града нощта мина относително спокойно. Хората започват да свикват с експлозиите. Голям шум се вдига само има въздушна тревога. На входовете и изходите на града има постове. Няма обаче украинска армия, само руски военни. Те предложиха да си сътрудничим, но ние отказахме”, споделя зам.-кметът на украинския град Бердянск Елена Божкова.

По думите й дълги опашки се извиват пред бензиностанциите в страната, още от началото на военния конфликт.

„Помолихме търговците на горива да спрат продажбата на горива за населението, за да има достатъчно за аварийните и комунални автомобили в града”, добавя тя.

Продуктите в магазините също свършват, като се предвижда започването на събиране на запаси.

„Надявам се, че светът няма да остави Украйна. Тук живеят много българи, които знаят, че България няма да ги остави. Украинците са силни. В страната има над 130 народности, които винаги са живеели в мир и спокойствие”, каза още Божкова.