Тепърва ще се коментира какви действия ще предприеме правителството спрямо Русия след изнесената вчера информация и разследване от прокуратурата. Както съобщихме, според изнесените данни четири взрива в цехове за оръжия и боеприпаси през последните 10 години у нас, са умишлени и свързани. Според прокуратурата може да се направи връзка между взривовете и опитите за отравяне на трима български граждани, един от които е Емилиян Гебрев. За отравянето са привлечени като обвиняеми  трима руснаци, които вероятно имат принадлежност към руското разузнаване. Обявени са за международно издирване.

„Важно е нашите органи да си свършат работата и да проведат разследване. Това е съвсем различно от политическите действия, които ще предприемем. Днес предстои среща с руския посланик. Само за година и половина сме обявили 8 руски дипломати за персона нон грата. Правим анализи и ще обявим своето решение, реагираме всеки път когато се нарушават интересите на България“, коментира Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

Според нея за взривовете са информирани и са дали съгласие и представители на по-високо ниво в руската страна. Като за това  може да е знаел и Владимир Путин.

„Това не може да се случи без съгласието най-малко на ръководителите на съответните служби руското разузнаване“ каза Захариева.

Външният министър е категорична, че няма да се предприемат действия за отстраняване на руския посланик у нас или за призоваване на българския в Русия.

„Нямаме интерес да скъсаме дипломатическите отношения с Русия, това не е в интерес на България“, заяви тя.

Запитана откога знае, че прокуратурата работи в тази посока, тя отговори: „От вчера. Няколко дни преди това те изискаха документи от МВнР. Знам, че работят от доста време и с чешките служби. Разкритието там със сигурност е станало повод да се вгледат тук и да се търси връзка с други казуси в България”.