Прогноза за драстично поскъпване на водата от Нова година. Цената й може да се увеличи до 30 на сто средно за страната заради скъпия ток, който плащат ВИК дружествата. Това обяви пред bTV председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

В Разград водата е сред най-скъпите в страната, а потребителите са категорични - не могат да понесат ново увеличение.

Местното ВИК пресмята, че водата догодина трябва да се увеличи от сегашните 3,63 за кубик на над 4,50 заради скъпия ток.

 „Дружеството вече е натрупало сериозни задължение за доставка на електроенергия към „Енерго-Про“, към настоящия момент те са толкова, колкото е и месечния оборот“, обясни Стоян Иванов – управител на „Водоснабдяване – Дунав“.

От Съюза на ВИК операторите обясниха, че компенсациите дадени от държавата заради скъпия ток не са достатъчни.

„Ако вземем само електрическата енергията – разликата от одобрените цени до това, което плащаме е 302 лева, така че тези 110 лева са добре, но още 200 лева няма от къде да бъдат намерени“, посочва Ангел Престойски.

От ВИК холдинга виждат  и други решения.   

„Преминаване на ВиК сектора на регулиран пазар, т.е. ние да можем да получаваме устойчива цена на енергията, която потребяваме за определен период от време. Друг вариант е да бъде изготвен компенсаторен механизъм за компенсиране на разликата между пазарната цена и цената, която ни е одобрена в бизнес плановете“, отбелязва Кънчо Кънчев от Българския ВиК холдинг.  

От регионалното министерство пък посочват:

„Държавните  ВиК дружества в страната са заплашени от фалит заради високата цена на електроенергията и липсата на разбиране от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, която отказва да предприеме действия, с които да защити операторите, въпреки наличните законови разпоредби“.

А според регулатора липсва нормативна възможност да се преразгледат сега действащите цени. Посочват, че предстои и одобрение на нови бизнес планове

Честото и непредвидено допълнително повишаване на цените на ВиК услугите за потребителите извън одобрените бизнес планове крие значителни рискове за потребителите на ВиК услуги“, се посочва в позиция на КЕВР.

Окончателното решение за цените на ВИК услугите ще бъде на регулатора.