Домати по 30 евроцента (60 стотинки) се внасят с тирове от Гърция у нас, каза за „Труд” Красимир Кичуков, член на управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. На пазара вносните домати се продават по 2,60 лв. за килограм. За гръцките производители е важно продукцията им да бъде изнесена, защото получават за това субсидии, уточни Кичуков. По думите му част от стоката се обмитява на занижени цени, за да се укрие ДДС.

Въпреки евтиния внос цената на доматите на борсите се е увеличила с 28% само за последната седмица, показват данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Така от 1,30 лв. за килограм в средата на месеца те вече се предлагат по 1,69 лв./кг.

Леко поскъпване има и при оранжерийните български домати - с 5,8 на сто, като цената им стига 2,38 лева за кило.

В момента на пазара се продава само розов български домат от оранжериите в Кресна, Харманли и Симитли, съобщи Кичуков. Цената му на пазара е между 3,30 и 3,60 лв. за килограм. До седмица ще излязат и първите количества червен български домат, допълни Кичуков.

По думите му доста по-голямо е предлагането на български оранжерийни краставици. Евтин внос от Испания и Полша обаче подбива цените на родните производители. По данни на комисията цената на краставиците от внос пада с 24,4%, до 1,35 лева за килограм през последната седмица. Българските оранжерийни краставици се продават по 1,96 лева за кило на едро.

Още новини ТУК

TNS.bg