Вицепрезидентът Илияна Йотова критикува действията на националния кризисен щаб и изтъкна какво трябва да се направи в социален и икономически план.

„Не разбирам кому е нужно да се губи толкова ефирно време. Аз лично не запомних цифрите и не виждам смисъл от  това те да се съобщават по този начин“, заяви Йотова пред БТВ.

Според нея има и разрив между генерал Мутафчийски и останалите от щаба. Вицепремиерът съди за това от липсата на началника на щаба от последните брифинги.

Според нея е необходимо до лятото да се направи пълна хронографа какво следва от тук нататък. Тя бе категорична, че мерките не са лоши, но не са достатъчно. Не са достатъчно и експертите. Затова е нужно да се направи икономически щаб.

„За нас в момента е най-важно да предотвратим икономическа и социална катастрофа, а така както сме тръгнали това ще е много трудно“, каза Йотова.

Според нея намаляването на ДДС на 9% в някои сектори не е достатъчно добре обмислено.

„Това означава и намаляване на държавния бюджет, необходима е дискусия в народното събрание и координация. От една страна ще имаме облекчение на бранша, а от друга – продължава да има 14-дневна карантина за хора, които преминават границата. Едната ръка не знае какво прави другата“, заяви тя.

Йотова е категорична и че помощите не са достигнали до най-уязвимите хора.