В края на месец октомври ще достигнем до 1000 починали от коронавирус. Това заяви в ефира на Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов.

„Това, което се очертаваше като лош вариант за септември, е добрият вариант за октомври. Все още се намираме в по-спокойна обстановка, която се очаква да продължи и в част от октомври. Ние все още се намираме в по-спокойна обстановка, която ще се задържи и в началото на октомври месец". „Към края на октомври ще достигнем 1 000 починали, това е под средното световно равнище”, прогнозира математикът.

Той коментира и поставените под карантина ученици и учители, като уточни:

„Те са под карантина, но нека видим колко са заразени от тях – 30-ина. Това са началните условия. След празниците ще тръгнем по няколко възможни сценария”, допълни Витанов.

„Мерките са адекватни и нищо не ме смущава. Моменталното поставяне под карантина е добро, защото така се пресича клъстера”, обяви той.

Математикът разясни и още данни за заразата. „Когато 100 човека излязат излекувани, 101 са заразени. В момента епидемията леко се разширява. Това става след един доста дълъг период за свиване, което беше много добре за България. В есента влизаме с относително добри показатели на фона на останалите”, посочи проф. Витанов.