Вече излизаме от хаоса и прогнозите са добри, но трябва да внимаваме. Това заяви математикът проф. Николай Витанов. Според него не трябва да се уповаваме на сезонния ефект на вируса.

"Индийският вариант е на нашите граници и пуснем ли го вътре спокойствието ще свърши. Засега благоприятният сценарий не е дестабилизиран. В момента щитът расте и след 62-63 дена ще стигнем 70% обхват на щита от изградилите имунитет. След това е интересно какво ще стане – ако плеснем с ръце и се прегърнем, щитът ще започне да намалява и отново може да се получи някаква следваща вълна, ако не внимаваме", предупреди математикът в ефира на БНТ.

Според него вирусът е доста ограничен и ако внимаваме, ще имаме спокойно лято.

"Вирусът мутира натам да отслабва и засега мутациите са такива, че ще отслабне и няма да бъде толкова опасен. Съвсем скоро ще има и лекарство срещу COVID-19 освен ваксина. Благоприятният сценарий е, че вирусът ще съществува, но няма да бъде толкова опасен. Инфекцията не е грип", отбеляза проф. Витанов.
 
Той бе категоричен, че в нашата страна мерките винаги сработвали, като това спомогнало да се справим с кризата.
Според него имало някои негови колеги, които се опитали да изместят Витанов. той никога не е искал да прави политическа кариера, като му предлагали дори да стане депутат. Рано ми е да влизам в политиката, тя е мръсна работа и не е за мене, аргументира се проф. Николай Витанов.

Водеща снимка: Илюстративна