Все повече млади хора се разболяват симптомно. Причината е, че новия щам на коронавируса се захваща по-здраво и се размножава по-бързо в носоглътката. 

"Вирусът определено се подмлади в тази една година, в която човечеството не успя да овладее пандемията, и успя да натрупа благоприятни за него мутации", каза доц. Любомира Николаева-Гломб, шеф на отдел вирусология на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й няма разлика във физическите свойства на новия британски щам на коронавируса - той се пренася по същия начин, симптомите са същите.   

Доц. Гломб припомни за т.нар. руски грип, който е бил наличен преди около век и половина. Според нея той е бил причинител на сезонните настинки.

„Предполагаме, че това ще стане и с коронавируса, но трябва време. Всяка епидемия си следва своя ход. Тя тръгва към един пик, след което той започва да спада. Излизането на чист въздух, честото проветряване и стоенето на слънце има позитивен ефект в борбата с коронавируса", каза тя пред БНТ.

Тя бе достатъчно категорична, че одобрените ваксини образуват антитела срещу новите щамове и това показват много публикации, базирани на научни изследвания.